Otkriće siromašnog i prezaduženog radnika potpuno će mu promijeniti život: “Vidio sam slabašan odsjaj. Tada sam znao”! (VIDEO)

Dijamant će biti prodat na sljedećoj vladinoj aukciji, a Gound će dobiti svoju naknadu nakon što se odbiju sva davanja i porezi. Gound se nada da će tim novcem izgraditi bolju kuću za svoju porodicu, pa čak i platiti školovanje svoje djece. Ali, prvo želi da otplati svoj dug od 500.000 rupija

Život siromašnog, prezaduženog indijskog radnika promijenio se preko noći kad je u rudniku u središnjoj državi Madhya Pradesh pronašao ogromni dijamant. Dragi kamen ima 19,22 karata pa se očekuje da će na državnoj dražbi postići cijenu od oko 8 miliona rupija, odnosno 95.570 dolara, piše BBC.

Presrećni Raju Gound kaže da je kopao u rudniku u gradu Panna duže od 10 godina u nadi da će pronaći dijamant. Panna je inače poznata po dijamantima, a vlada ljudima vrlo povoljno iznajmljuje plitke rudnike kako bi mogli tragati za dragim kamenjem.

Sve što pronađu predaje se vladinoj kancelariji za dijamante, koja zatim procjenjuje kamenje. “Rudnici se mogu iznajmiti za oko 200-250 rupija na određeno razdoblje‘, kaže Anupam Singh, zvaničnik edržavne kancelarije za dijamante.

Godine 2018. radnik iz Bundelkhanda pronašao je dijamant vrijedan 15 miliona rupija u rudniku u Panni. Međutim, takva otkrića su rijetka. Singh kaže da se manje kamenje relativno često pronalazi, ali da je dijamant kojeg je pronašao Gounda izuzetan zbog svoje veličine.

Gound je rekao i da je njegov otac zakupio rudnik u selu Krishna Kalyanpur Patti u blizini Panne prije otprilike dva mjeseca. Njegova porodica unajmljuje rudnike uglavnom tokom sezone monsuna kada nema poljoprivrednih i građevinskih poslova.

“Jako smo siromašni i nemamo drugog izvora prihoda. Pa ovo radimo u nadi da ćemo zaraditi nešto novca”, rekao je. Naslušao se priča o ljudima koji su slučajno našli velike dijamante i nadao se da će se i njemu jednog dana posrećiti.

“To je težak posao. Kopamo jamu, izvlačimo komade zemlje i stijena, peremo ih i zatim pažljivo prosijavamo u potrazi za dijamantima”, rekao je. U srijedu poslijepodne sav mu se taj trud se isplatio, prenosi “Jutarnji list”.

“Prebirao sam po kamenju i vidio nešto što je nalikovalo komadu stakla. Podigao sam ga i vidio slabašan odsjaj. Tada sam znao da sam pronašao dijamant‘, rekao je.

Dijamant će biti prodat na sljedećoj vladinoj aukciji, a Gound će dobiti svoju naknadu nakon što se odbiju sva davanja i porezi. Gound se nada da će tim novcem izgraditi bolju kuću za svoju porodicu, pa čak i platiti školovanje svoje djece. Ali, prvo želi da otplati svoj dug od 500.000 rupija.

Kaže da se ne boji da će ljudi saznati za dijamant jer novac ionako planira da podijeli sa 19 rođaka s kojima živi.

“Sjutra ću opet otići u rudnik da tražim dijamante”, rekao je srećni rudar.

Foto: Screenshot/SAGAR TV NEWS

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!