Par iz Beograda se vjenčao na Prokletijama: Bajka za Helenu i Aleksandra na 2.030 mnv (VIDEO)

“Rekla sam im, između ostalog, da sam ponosna što mogu da ispunim želju dvoje mladih planinara koji su odlučili da baš tu izgovore sudbonosno DA, da odjekne sa vrha Prokledija, da su izabrali mjesto na kojem su najbliži plavom nebu Crne Gore… Da se surova klima Prokletija u tom momenstu smilovala mladencima, kao da će im obećati da će njihovu ljubav čuvati kroz vjekove. Kada su se poljubili, iznad njihovih glava su poletjele latice ruža koje sam donijela iz Berana, a brala sam ruže po komšiluku. Po njima ih je posuo planinar iz Herceg Novog. Za sve to vrijeme jedna djevojka je svirala na gitari pjesmu ‘Aleluja’, Leonarda Koena”, ispričala je Obadović atmosferu sa vjenčanja

Beograđani Aleksandar Abramović i  Helena Petrović sudbonosno DA izgovorili su krajem juna da Prokletijama, na vrhu Popadija, koji se nalazi na 2.030 mnv.

Njih dvoje su strastveni planinari, a na vjenčanje su došli i brojni članovi Planinara Srbije.

“Prije polaska na vrh Popadija svi su bili u jednom lokalu u Grebajama. Tu su bili i vlasnici i gosti, a svi su bili posvećeni tom činu i svi su bili radosni što će se vjenčati na planini”, kazala je za Portal Revije Fokus matičarka iz Berana, Radmila Obadović, koja je vjenčala mladence na Prokletijama.

“S obzirom na to da po zakonu države Crne Gore matičari mogu da vjenčavaju samo u opštini kojoj pripadaju, kontaktirali smo mog kolegu Nasera Radončića u Gusinju. Tako da smo našli rješenje – on ih je zakonski vjenčao u prostorijama Opštine Gusinje, a ja sam obavila svečani čin vjenčanja na Prokletijama”, priča Obadović.

Kako ona nije planinar, članovi Gorske službe spasavanja Srbije su se potrudili oko svakog detalja da bi došla na svečanu ceremoniju.

“Grupu djece i žena i mene su povezli džipom do 1.600 mnv. Odatle smo pješačili oko sat i po do prevoja, odnosno vrha gdje su se vjenčali i gdje su nas čekali spremni. Za mene je to bila izuzetno teška deonica, ali članovi Gorske službe spasavanja Srbije su divna porodica, bili su sve vrijeme uz mene, pomagali mi da se penjem, dali mi dio svoje opreme, davali mi šećer i vodu kada treba… Jer, obećala sam da ću da dođem na vjenčanje i usudila sam se da pješačim. I tako smo stigli na vrh Popadija”, priča oduševljeno Obadović.

Dočekali su je spremni – mlada u vjenčanici, sa vijencem od cvjeća oko glave, i mladoženja u bijeloj košulji sa leptir mašnom. U cipelama za planinarenje. Sve je snimao dron, ali i njihovi prijatelji. Jedna od njenih prijateljica, kaže Obadović, bila je toliko dirnuta činom vjenčanja da su joj suze padale na kameru dok je snimala…

“Rekla sam im, između ostalog, da sam ponosna što mogu da ispunim želju dvoje mladih planinara koji su odlučili da baš tu izgovore sudbonosno DA, da odjekne sa vrha Prokledija, da su izabrali mjesto na kojem su najbliži plavom nebu Crne Gore… Da se surova klima Prokletija u tom momenstu smilovala mladencima, kao da će im obećati da će njihovu ljubav čuvati kroz vjekove. Kada su se poljubili, iznad njihovih glava su poletjele latice ruža koje sam donijela iz Berana, a brala sam ruže po komšiluku. Po njima ih je posuo planinar iz Herceg Novog. Za sve to vrijeme jedna djevojka je svirala na gitari pjesmu ‘Aleluja’, Leonarda Koena”, ispričala je Obadović atmosferu sa vjenčanja.

Nakon dolaska sa Prokletija, Aleksandar Abramović i Helena Petrović su organizovali žurku u Grebajama. A već sjutradan, iz te živopisne doline ponovo su se zaputili na “Crnogorske Alpe” – na Prokletije. Prvi put kao bračni par.

Svetlana Peruničić

Idi na VRH
error: Content is protected !!