Aleksandar Kasanof nasljeđuje Gabrijela Eskobara

U biografiji Kasanofa navodi se da je služio i u Republici Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini. Nagrađivan je za rad na položaju političkog savjetnika u američkoj ambasadi u Kijevu tokom Majdanske revolucije i zatim ruske invazije na Ukrajinu

Aleksandar Kasanof novi je zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan, objavljeno je na sajtu Stejt departmenta. Na tom mjestu je zamijenio Gabrijela Eskobara. Kasanof je u Birou za evropska i evroazijska pitanja zadužen i za medije i javnu diplomatiju.

Prije ove funkcije Kasanof je bio izvršni pomoćnik Viktorije Nuland, bivše podsekretarke za politička pitanja, kao i vršioca dužnosti podsekretara za politička pitanja Džona Basa.

U biografiji Kasanofa navodi se da je služio i u Republici Irskoj, Turkmenistanu, Čileu i Ukrajini. Nagrađivan je za rad na položaju političkog savjetnika u američkoj ambasadi u Kijevu tokom Majdanske revolucije i zatim ruske invazije na Ukrajinu.

Završio je Nacionalni ratni koledž, Školu za napredne međunarodne studije Džons Hopkins i Hamilton Koledž, a govori francuski, italijanski, ruski i španski jezik.

Eskobar je na funkciju specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan i zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju došao u septembru 2021. godine.

Bio je prethodnih godina intenzivno uključen u pregovore vlasti u Beogradu i Prištini o normalizaciji odnosa. Vodeću i pokroviteljsku ulogu u dijalogu ima Evropska unija (EU).

U maju ove godine, Stejt department demantovao je medijske navode da je Eskobar otpušten sa te funkcije zbog navodnog sukoba interesa, zbog povezanosti članova njegove porodice sa Ministarstvom spoljnih poslova Srbije i Vladom Republike Srpske.

“Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar nije smijenjen s položaja. Sve karijerne diplomate u Stejt departmentu mijenjaju pozicije u periodu od jedne do četiri godine, što je dio redovne prakse. Kao karijerni diplomata, zamenik pomoćnika državnog sekretara Eskobar je obavljao svoju trenutnu ulogu tri godine, a narednih nedjelja prelazi na svoj sledeći zadatak, što je odavno planirano”, navedeno je tada u saopštenju Stejt departmenta.

Nije rečeno šta će biti novo Eskobarovo zaduženje.

Izvor: Glas Amerike

Foto: Screenshot

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!