Životna priča Lamina Jamala: Roditelji mu iz Afrike došli u Španiju, Mesi ga kao bebu držao u naručju, trenutno najtraženiji fudbaler na svijetu (VIDEO)

Lamin Jamal debitovao je za prvi tim Barselone sa 15 godina i 290 dana, ušavši tako u istoriju kluba. Oborio je rekord star skoro vijek, čitavih 100 godina, od Armanda Sagija koji je sa 15 ljeta 1922. godine zaigrao za Barselonu. Sa 16 godina i 57 dana, postao je najmlađi strijelac gola u Španiji. Na tek završenom Evropskom prvenstvu bio je najmlađi igrač koji je postigao gol u istoriji takmičenja

Fudbaleri Španije novi su šampioni Evrope! Zasluženo, igrali su najljepši fudbal i ostvarili su sve pobjede od starta do kraja Eura 2024!

Jedna od zvijezda španske fudbalske reprezentacije jeste Lamin Jamal, mladić o kojem se prethodnih nedjelja mnogo pisalo. Tako smo saznali da je tokom evropskog prvenstva onlajn polagao ispite u srednjoj školi, jer je u subotu napunio 17 godina.

Isto tako, dok je bio beba Lamin Jamal je dospio u medije, jer su njegovi roditelji izabrani na konkursu da snime kalendar sa fudbalerima Barselone u sklopu akcije UNICEF-a. Prosto je nevjerovatno da je malenog Jamala kupao i u naručju držao Leo Mesi, jedan od najboljih fudbalera na svijetu, ikada.

Foto: Lamin Jamal (Screenshot/NetRivals )

Lamin Jamal trenutno je najtraženiji fudbaler na svijetu, a ljudi iz Barselone poručuju bogatim klubovima da njegova prodaja ne dolazi u obzir, te da je klauzula na ugovoru koji važi do juna 2026. godine, nevjerovatnih milijardu eura.

Navodno, PSŽ je spreman da plati 350 miliona eura za mladog Španca, u red su stali još Mančester siti, Liverpul, Čelsi… Raspitivali su se i bogati klubovi iz Saudijske Arabije, oni mogu da plate i milijardu eura, ispune uslove iz klauzule.

Lamin Jamal dijete je migranata iz Afrike. Rođen je u mjestu Esplugues de Ljobrat u Kataloniji, od oca Marokanca koji se zove Munir Nasrui i majke iz Ekvatorijalne Gvineje čije je ime Šejla Ebana. Otac mu je po profesiji zidar i moler, a majka konobarica. Roditelji su mu se teškom mukom domogli Španije, gdje su se upoznali i zavoljeli.

Nažalost, razveli su se kada je Jamal imao tri godine, ali su ostali u dobrim odnosima. Dječak je živio sa majkom, a tatu je viđao svakog vikenda. Majka se kasnije ponovo udala i Jamal ima još jednog brata sa majčine strane. I sa njim je u nedjelju veče proslavio svoj prvi veliki trofej sa reprezentacijom Španije.

Lamin Jamal Nasrui Ebana odrastao je mjestima Granoljers i Matarou, pošto su mu roditelji živjeli odvojeno. Sa četiri godine počeo je da trenira. Kada je Jamal imao šest godina, majka je odlučila da se preseli u Barselonu, tačnije u predgrađe nastanjeno migrantima iz Afrike. Isto je uradio i otac. Tu je dječak počeo i da trenira, a njegov talenat nije mogao da prođe nezapaženo u fudbalskoj akademiji La Masija.

“Znao sam da će biti zvijezda istog trenutka kada se rodio”, rekao je Nasrui ponosno novinarima prije nedjeljnog finala na Evropskom prvenstvu.

O susretu sa Leom Mesijem i tom fotosešnu u organizaciji UNICEF-a koji je posljednjih dana ponovo postao aktuelan u Evropi, Laminov otac kaže:

“To vam je koincidencija u životu. Ili blagoslov Lea Laminu, stvarno ne znam”, našalio se otac mladog fudbalera.

Foto: Lamin Jamal (Screenshot/GQ Sports)

Porodica Lamina Jamala živjela je u predgrađu Barselone koje se zove Rokafonda, klasičnom radničkom kraju. I to Jamal ne zaboravlja. Kada god postigne gol, slijedi posveta Rokafondi, prijateljima i nekadašnjim komšijama, pokazujući prstima broj 304, odnosno poslednje tri cifre poštanskog broja Rokafonde.

E, baš tu, na betonu radničkog naselja, na ulici, počeo je Lamin Jamal da “tjera loptu”.

“Uvijek je išao u sportski centar da igra, sa svima, sa djecom od sedam, ili 15, 17 i 18 godina. I da, sazreo je prije drugih i ponosan sam na sve koji su tome doprinijeli”, kazao je Jamalov otac.

Kao što smo ranije napisali, skauti Barselonine fudbalske akademije La Masija vidjeli su Jamalov talenat. Dječak je došao na probu i na svim testovima zadovoljio. Dobio je mjesto na Akademiji, stipendiju, sobu, hranu, obrazovanje i fudbalski razvoj. I momak je vratio uloženo, obarajući rekorde za rekordima.

Lamin Jamal debitovao je za prvi tim Barselone sa 15 godina i 290 dana, ušavši tako u istoriju kluba. Oborio je rekord star skoro vijek, čitavih 100 godina, od Armanda Sagija koji je sa 15 ljeta 1922. godine zaigrao za Barselonu. Sa 16 godina i 57 dana, postao je najmlađi strijelac gola u Španiji. Na tek završenom Evropskom prvenstvu bio je najmlađi igrač koji je postigao gol u istoriji takmičenja.

Sa 16 godina, tokom sezone u La Ligi, Jamal je postao najmlađi starter Barselone, najmlađi igrač koji je upisao asistenciju, najmlađi koji je postigao gol za Barselonu u La Ligi, najmlađi igrač koji je zaigrao za Barselonu u El Klasiku i najmlađi igrač koji je bio dvostruki strijelac u La Ligi i prvi igrač koji je ikada postigao ovaj rekord ispod 17 godina.

Takođe je postao najmlađi fudbaler koji je upisao više od 10 golova u La Ligi sa 16 godina i 213 dana. U Ligi šampiona Jamal je postao drugi najmlađi igrač koji je zaigrao u takmičenju (iza Jusufa Mukokoa), najmlađi igrač koji se našao u startnoj postavi i najmlađi igrač koji je igrao u nokaut fazi.

Lamin Jamal prošao je sve mlađe reprezentativne uzraste Španije. Za seniorsku reprezentaciju te države debitovao je 8. septembra 2023. protiv Gruzije, kada je postigao i pogodak. Kod selektora Luisa De la Fuentea. Dosad mladić iz radničkog predgrađa Barselone odigrao je 14 utakmica za Španiju i dao tri gola.

Izvor: “Kurir”

Glavna fotografija: Lamin Jamal (Screenshot/Optus Sport)

Idi na VRH
error: Content is protected !!