Pogledajte trenutak kada je došlo do pucnjave na mitingu Trampa i reakciju pripadnika tajne službe (VIDEO)

Na fotografijama i snimcima sa lica mesta moglo je da se vidi kako Tramp poseže desnom rukom ka vratu, kao i da ima krv na uvetu i obrazu. Iz njegovog izbornog štaba je u subotu veče saopšteno da je bivši predsednik dobro i da se raduje stranačkoj konvenciji u ponedeljak na kojoj će i formalno biti imenovan za predsedničkog kandidata

Republikanski predsednički kandidat i bivši predsednik Donald Tramp upucan je u uho tokom mitinga u subotu, u pucnjavi koji je izazvala paniku na skupu i oštre osude širom zemlje.

Tramp se posle incidenta oseća dobro, saopšteno je iz njegovog izbornog štaba. Blumberg je preneo da je Tramp izašao iz bolnice. Sa njim je razgovarao i aktuelni predsednik i demokratski rival u izbornoj trci Džo Bajden, naveo je zvaničnik Bele kuće, prenosi Rojters.

Napadač je mrtav, jedna osoba koja je prisustvovala mitingu u mestu Batler u Pensilvaniji je ubijena, dok su još dve povređene, saopštila je Tajna služba čiji su pripadnici brzo sklonili Trampa sa bine nakon incidenta koji se prema izvorima agencija Rojters i AP istražuje kao pokušaj ubistva. Vodeću ulogu u istrazi incidenta ima Federalni istražni biro (FBI).

Na fotografijama i snimcima sa lica mesta moglo je da se vidi kako Tramp poseže desnom rukom ka vratu, kao i da ima krv na uvetu i obrazu. Iz njegovog izbornog štaba je u subotu veče saopšteno da je bivši predsednik dobro i da se raduje stranačkoj konvenciji u ponedeljak na kojoj će i formalno biti imenovan za predsedničkog kandidata.

Tramp je rekao da je “pogođen metkom koji mi je probio gornji deo desnog uha”. On je na svojoj društvenoj mreži Truth Social da je „odmah znao da nešto nije u redu kada je čuo zvuk fijukanja, pucnje i odmah osetio metak kako prodire kroz kožu. Bilo je mnogo krvarenja, pa sam tada shvatio šta se dešava. BOŽE BLAGOSLOVI AMERIKU!”

Tramp se zahvalio američkoj tajnoj službi i podršci zakona na njihovom „brzom odgovoru“ i izrazio saučešće „porodici osobe koja je ubijena na mitingu na mitingu koja je ubijena, kao i porodici druge osobe koja je teško povređena.”

„Neverovatno je da se takav čin može desiti u našoj zemlji. Za sada se ništa ne zna o napadaču, koji je sada mrtav“, rekao je on.

Na mestu pucnjave pronađena je poluautomatska puška, prenela je agencija Asošijeted pres pozivajući se na izvore.

Jedan očevidac naveo je za BBC da je video čoveka naoružanog puškom kako se penje na krov zgrade blizu mitinga. Osoba, koju BBC nije identifikovao, rekla je da su on i ljudi koji su bili pored njega pokušavali da alarmiraju obezbeđenje.

Republikanski član Kongresa Roni Džekson naveo je da je metak okrznuo vrat njegovog nećaka koji je prisustvovao mitingu, preneo je Foks njuz.

Predsednik Bajden je na konferenciji za novinare u subotu veče pozvao na kraj političkog nasilja.

“U Americi nema mjesta za ovu vrstu nasilja. To je bolesno”, rekao je Bajden i dodao da je temeljno informisan o incidentu i da planira da razgovara sa Trampom.

“Svi ovo moraju da osude“, naglasio je Bajden u obraćanju iz Delavera. Planirano je da se u Belu kuću vrati odmah u nedelju rano ujutro.

Prethodno je u saopštenju poručio da je zahvalan što je Tramp “bezbedno i dobro”.

Molim se za njega i njegovu porodicu i za sve one koji su bili na mitingu, dok čekamo dalje informacije”, naveo je Bajden i dodao:

“Džil i ja smo zahvalni Tajnoj službi što ga je odvela na bezbjedno. Ovakvom nasilju nema mjesta u Americi. Moramo da se ujedinimo kao nacija i da ga osudimo”, poručio je Bajden.

Osumnjičeni za napad bio je van prostora predviđenog za miting, rekao je lokalni tužilac.

“Ne znam kako je stigao do lokacije na kojoj se nalazio, ali bio je van prostora. I mislim da je to nešto što ćemo morati da shvatimo kako je dospeo tamo”, rekao je Ričard Goldinger, javni tužilac okruga Batler.

Šta se desilo?

Šestorica agenata Tajne službe istrčalo je na binu i okružilo Trampa, koji je ležao iza govornice. Na binu su izašli i drugi policajci naoružani puškama, a potom se čuo drugi rafal.

Agenti Tajne službe držali su Trampa na zemlji 25 sekundi. Čulo se kako neko viče: „Napadač je gotov!“ Neko drugi je viknuo: “Idemo!”, dok su mnogi u masi nastavili da vrište.

Agenti su podigli Trampa na noge, njegova crvena bejzbol kapa sa natpisom „Učinimo Ameriku ponovo velikom“ više mu nije bila na glavi, kosa mu je bila raščupana kosu, desno uvo krvavo, a po licu je imao tragove krvi.

„Dozvolite mi da uzmem cipele. Dozvolite mi da uzmem cipele“, rekao je Tramp, dok su ga agenti podizali sa zemlje. Zatim je kazao: „Čekaj, čekaj, čekaj“, pre nego što je podigao pesnicu.

Jedan agent je podigao ruku iznad Trampove glave, kako bi je zaštitio od još potencijalnih hitaca. Tramp je nastavio da maše pesnicom prema gomili, govoreći „borba“. Mnogi u masi počeli su da skandiraju „SAD, SAD“.

Mesto mitinga se veoma brzo ispraznilo, ostale su prevrnute stolice, a bina je ograđena žutom policijskom trakom. Iznad mesta pucnjave je kružio helikopter, a naoružani policajci su takođe viđeni na krovu zgrade u blizini bine na kojoj je stajao Tramp.

Guverner Severne Dakote Dag Burgum, senator sa Floride Marko Rubio i senator iz Ohaja Džej Di Vens, sva trojica na Trampovom užem spisku na izboru za potpredsednika, odmah posle incidenta su izrazili zabrinutost za bivšeg predsednika.

Rubio je podelio sliku na kojoj je Tramp sklonjen sa bine sa podignutom pesnicom i tragom krvi na licu uz reči „Bog je zaštitio predsednika Trampa“.

Guverner Pensilvanije Džoš Šapiro, demokrata, na Eksu je saopštio da je obavešten o situaciji i da je policija Pensilvanije bila na skupu. “Nasilje usmereno na bilo koju političku stranku ili političkog lidera je apsolutno neprihvatljivo. Nije mu mesto u Pensilvaniji ili Sjedinjenim Državama”, saopštio je on.

Bivši predsednik i potencijalni republikanski kandidat pokazivao je tabelu sa brojevima prelazaka granice tokom poslednjeg mitinga uoči republikanske nacionalne konvencije koja počinje u ponedeljak u Milvokiju.

Brzo se sagnuo iza bine dok su telohranitelji jurnili na binu, iz publike u kojoj je nekoliko hiljada ljudi, čuli su se krici.

Publika je vikala dok je on ustao i pokazao pesnicu. Kolona sa njegovim vozilom je odmah napustila miting.

Tramp i Bajden su u tesnoj izbornoj trci uoči izbornog revanša iz 2020, a većina istraživanja javnog mnjenja, pokazuje većina relevantnih istraživanja javnog mnjenja.

Bajden se suočava sa sopstvenim problemima unutar Demokratske stranke posle katastrofalne debate protiv Trampa pre nešto više od dve nedelje.

Tramp, koji je bio predsednik od 2017-2021, lako je nadmašio svoje rivale za republikansku nominaciju na početku kampanje i uglavnom je ujedinio oko sebe stranku koja se nakratko pokolebala u podršci nakon što su njegove pristalice upale u vašingtonski Kapitol 6. januara 2021, pokušavajući da poništi svoj izborni poraz.

Izvor: Glas Amerike

Foto: Screenshot -NY Post

Idi na VRH
error: Content is protected !!