Dodik pored Srebrenice gradi memorijalni centar ubijenim Srbima: Sve je dio Vučićevog plana, evo šta sprema u blizini Jasenovca

Novi spomen-kompleks gradio bi se u Bratuncu, koji je udaljen samo pet kilometara od Potočara u pravcu Srebrenice gdje je 2003. otvoren Memorijalni centar posvećen žrtvama genocida koji su nad Bošnjacima 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba. “Krajnje je vrijeme da se sagradi takav memorijalni centar gdje bismo se okupljali, polagali vijence i odali počast našim žrtvama”, kazao je Višković, kako ga u petak citiraju lokalni mediji

U okolini Srebrenice u istočnoj Bosni naredne tri godine nići će još jedan memorijalni kompleks posvećen žrtvama rata od 1992. do 1995, a biće posvećen Srbima koji su ubijeni ili poginuli u tom dijelu BiH, najavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Novi spomen-kompleks gradio bi se u Bratuncu, koji je udaljen samo pet kilometara od Potočara u pravcu Srebrenice gdje je 2003. otvoren Memorijalni centar posvećen žrtvama genocida koji su nad Bošnjacima 1995. počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

“Krajnje je vrijeme da se sagradi takav memorijalni centar gdje bismo se okupljali, polagali vijence i odali počast našim žrtvama”, kazao je Višković kako ga u petak citiraju lokalni mediji.

Vlada RS već je planirala novac za taj projekt, a plan im je da izgrade spomen-kompleks koji bi se prostirao na 40 hektara.

Projekt je zapravo ideja čelnika RS Milorada Dodika, a Višković kaže da na taj način planiraju da osiguraju trajno sjećanje na 3.267 Srba, koliko vlasti u tom entitetu tvrde da ih je stradalo tokom rata na području istočne Bosne, odnosno Podrinja.

Političari iz RS-a se već godinama žale što na obilježavanje godišnjice stradanja Srba u istočnoj Bosni ne dolazi niko od predstavnika međunarodne zajednice, osim ruskog ambasadora, dok svi učestvuju u obilježavanju 11. jula, kao Dana sjećanja na žrtve srebreničkog genocida.

Niko od predstavnika vlasti RS nije učestvovao u obilježavanju 29. godišnjice srebreničkog genocida, a Dodik i njegovi saradnici uporno negiraju da je genocid uopšte počinjen.

Dodikova ideja o gradnji spomen-kompleksa u Bratuncu tek je jedna od takvih u nizu, a na tragu je planova koje su razvili on i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić da na području Donje Gradine u BiH, tačno preko Save kod Jasenovca, izgrade novi spomenik žrtvama ustaškog koncentracionog logora iz Drugog svjetskog rata.

Za tu ideju iz proračuna Srbije i RS, kako je u maju potvrdio sam Dodik, planiraju da izdvoje čak 100 miliona eura, prenosi “Jutarnji list”.

“To će koštati više od 100 miliona eura i to će biti monument koji će imati važno mjesto”, kazao je tokom govora koji je 11. maja održao pri polaganju kamena-temeljca za spomenik pripadnicima vojske bosanskih Srba koji se gradi u Banjaluci.

Tada je Srebrenicu nazvao “podvalom koja je trebala SAD-u da bi bombardovali Srbe”.

Vučić je tokom komemoracije u Donjoj Gradini 2023. objašnjavao da su Dodik i on odlučili da tamo grade svoje spomen-obilježje jer njemu jednom nije bio dopušten nenajavljeni odlazak u Jasenovac.

“Morate biti na strani ubica da biste ušli na to svetilište (Jasenovac)”, kazao je Vučić u aprilu 2023.

Foto: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić (Screenshot/Al Jazeera)

Idi na VRH
error: Content is protected !!