URNEBESNO Dejvid Kameron najnovija “žrtva” ruskih prankera: Predstavili se kao Petro Porošenko, pričao im o NATO-u, Trampu… (VIDEO)

“Podržavam članstvo Ukrajine u NATO. Uvijek sam to radio i siguran sam da će se to desiti, ali ovaj put nećemo uputiti taj poziv. Zato mislim da je važno da se oko ovoga ne raspravljamo… Neće biti poziva jer Amerika to neće podržati. I evo šta sam rekao predsjedniku Zelenskom: ‘Hajde da pokušamo da iskažemo najtačnije riječi podrške NATO-a Ukrajini… Ne treba da imamo spor između NATO-a i Ukrajine prije samita’”, rekao je Kameron u razgovoru sa ruskim šaljivdžijama, prenosi Raša tudej

Britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron bio je najnovija žrtva poznatih ruskih prankera Vovana (Vladimir Kuznjecov) i Leksusa (Aleksej Stoljarov), kojima je u razgovoru rekao da Ukrajina neće dobiti poziv za ulazak u NATO na sledećem samitu Alijanse od 9. do 11. jula, jer se tome protive Sjedinjene Američke Države.

Vovan i Leksus, koji su se predstavili kao bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko, u razgovoru koji je obavljen početkom juna, a danas objavljen, pitali su britanskog ministra spoljnih poslova o predstojećem samitu NATO-a, koji će biti održan u julu u Vašingtonu.

Kameron je odgovorio da je lično upozorio ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, kome je mandat istekao 20. maja, da Kijev ne treba da očekuje da će se ovog puta pridružiti tom vojnom savezu i poručio mu da po ovom pitanju nema potrebe da se polemiše sa zapadnim kolegama.

“Podržavam članstvo Ukrajine u NATO. Uvijek sam to radio i siguran sam da će se to desiti, ali ovaj put nećemo uputiti taj poziv. Zato mislim da je važno da se oko ovoga ne raspravljamo… Neće biti poziva jer Amerika to neće podržati. I evo šta sam rekao predsjedniku Zelenskom: ‘Hajde da pokušamo da iskažemo najtačnije riječi podrške NATO-a Ukrajini… Ne treba da imamo spor između NATO-a i Ukrajine prije samita’”, rekao je Kameron u razgovoru sa ruskim šaljivdžijama, prenosi Raša tudej.

On je rekao i da Velika Britanija privatno traži od Francuske da ne eskalira sukob u Ukrajini, odnosno da ne šalje trupe u zonu borbenih dejstava, jer će, u suprotnom, prema njegovim riječima, ruski predsjednik Vladimir Putin “imati novu metu”.

Ipak, prema njegovim riječima, Velika Britanija ne planira da se raspravlja sa Francuskom oko toga.

“Mi samo pokušavamo da im kažemo ‘Hajde da razmislimo šta možemo da uradimo što bi zapravo pomoglo Ukrajini, ali što neće dovesti do eskalacije’”, dodao je Kameron.

On je podijelio i detalje svog zatvorenog sastanka sa bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom, tokom kojeg je šef britanskog Forin ofisa pokušao da ga ubijedi da ne blokira finansiranje Ukrajine. On je takođe ukazao na raskol u američkoj Republikanskoj partiji.

“Republikanska partija je podijeljena. Postoji dio koji ne podržava mnogo Ukrajinu, ne podržava baš ono što oni smatraju spoljnim sukobima. Dok tradicionalni republikanci u potpunosti vide prijetnju od Rusije”, rekao je on.

Takođe je napomenuo da ne može jasno da definiše Trampov stav o Ukrajini, piše “Blic”.

“Mislim da je ključna stvar da, ako možemo da budemo sigurni da će do novembra (kada će u SAD biti održani predsjednički izbori) Ukrajina biti na prvoj liniji fronta, a da će Putin odstupiti, onda će on željeti da podrži pobjedničku stranu, da tako kažem. To je ono što možemo garantovati”, rekao je Kameron.

Vovan i Leksus su audio snimak razgovora objavili na svom Telegram kanalu, a za sada nije poznato kako je Kameron reagovao kada je saznao da se radi o lažnom razgovoru.

Idi na VRH
error: Content is protected !!