Crna Gora dobila pozitivan IBAR, Varhelji: Crna Gora kreće naprijed prema članstvu u EU

“Danas je istorijski momenat, zahvaljujem crnogorskim kolegama na ubrzanju procesa. Danas smo svjedoci uspjeha ovog posla, postignuća i Crna Gora kreće naprijed prema članstvu u EU. Ova IGC je pokazala da je EU spremna za proširenje i da se otvara finalna faza pregovora sa Crnom Gorom”, kazao je Varhelji

Crna Gora je danas dobila pozitivan Izvještaj o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR), pišu “Vijesti”.

Crna Gora je pozitivan IBAR dobila na međuvladinoj konferenciji (IGC) Crne Gore i Evropske unije (EU) u Briselu.

Na konferenciji za novinare u Briselu, evropski zvaničnici su saopštili da je Crna Gora ostvarila značajan napredak i da je spremna za finalnu fazu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Milojko Spajić na konferenciji za novnare (consilium.europa.eu)

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je rekao da je jasno da je proširenje top prioritet i da je danas donijeta važna odluka.

“Danas je istorijski momenat, zahvaljujem crnogorskim kolegama na ubrzanju procesa. Danas smo svjedoci uspjeha ovog posla, postignuća i Crna Gora kreće naprijed prema članstvu u EU. Ova IGC je pokazala da je EU spremna za proširenje i da se otvara finalna faza pregovora sa Crnom Gorom”, kazao je Varhelji.

Ministarka vanjskih poslova Belgije Ađa Habib rekla je da su prepoznata dostignuća Crne Gore.

“Crna Gora je posvećena obavezama. Očekujemo da nastavi sa naporima u jačanju nezavisnostvi sudstva, da nastavi borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala. Spremni smo da idemo naprijed i EU je spremna da vas podrži na svakom koraku”, poručila je.

Crnogorski premijer Milojko Spajić poručio je da od 26. juna proces EU integracija neće više nikad biti podređen partijskim ni drugim interesima.

Kazao je da će Vlada nastaviti da radi na poglavljima i da će parlament nastaviti da ima razumijevanja za isti cilj.

Spajić je uoči Međuvladine konferencije u Briselu rekao da je Crna Gora je pred ciljem i da će večeras svi proslaviti istorijski trenutak.

Foto: Oliver Varhelji na konferenciji za novnare (consilium.europa.eu)

Idi na VRH
error: Content is protected !!