Bajden nudi put do državljanstva za supružnike Amerikanaca

Program će biti otvoren za oko 500.000 supružnika koji žive u SAD najmanje 10 godina zaključno sa 17. junom, saopštili su u utorak Bijela kuća i Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost SAD. Oko 50.000 djece mlađe od 21 godinu čiji je jedan roditelj američki državljanin takođe će biti podobno

Predsjednik Sjedinjenih Država Džo Bajden juče je najavio jedan od najvećih napora za legalizaciju u novijoj istoriji, nudeći put ka državljanstvu za stotine hiljada imigranata koji se ilegalno nalaze u SAD, a koji su u braku sa američkim građanima. Ovaj potez u izbornoj godini oštro se razlikuje od plana njegovog republikanskog rivala Donalda Trampa za masovne deportacije.

Program će biti otvoren za oko 500.000 supružnika koji žive u SAD najmanje 10 godina zaključno sa 17. junom, saopštili su u utorak Bijela kuća i Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost SAD. Oko 50.000 djece mlađe od 21 godinu čiji je jedan roditelj američki državljanin takođe će biti podobno.

“Ove mjere će promovisati jedinstvo porodice i ojačati našu ekonomiju”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Bajden, demokrata koji traži drugi mandat na predsjedničkim izborima u novembru, preuzeo je dužnost obećavajući da će preinačiti mnoge restriktivne imigracione politike svog prethodnika Trampa, koji takođe želi da se vrati u Bijelu kuću, epišu “Vijesti”. Međutim, suočen sa rekordnim brojem hapšenja migranata na granici između SAD i Meksika, Bajden je posljednjih mjeseci pooštrio svoj pristup.

Ranije ovog meseca, Bajden je zabranio većini migranata koji prelaze granicu sa Meksikom da traže azil, što je podsjetilo na sličnu zabranu azila iz Trampove ere i izazvalo kritike aktivista i pojedinih demokrata.

Bajdenov program legalizacije za supružnike američkih građana mogao bi pojačati poruku njegove kampanje da podržava humaniji imigracioni sistem i istaći razlike između njega i Trampa, koji ima oštar stav i prema legalnoj i ilegalnoj imigraciji.

Program će omogućiti supružnicima i djeci da apliciraju za stalni boravak a da pritom ne moraju da napuste SAD, čime će se ukloniti potencijalno dugotrajan proces i razdvajanje porodica. Ako im budu odobrene zelene karte, moći će na kraju da apliciraju za američko državljanstvo.

Osobe koje se smatraju prijetnjom za javnu bezbjednost ili imaju kriminalni dosije koji ih diskvalifikuju neće biti obuhvaćene programom.

Implementacija će se sprovesti u narednim mjesecima, a većina vjerovatnih korisnika će biti Meksikanci, saopštili su visoki zvaničnici Bajdenove administracije tokom razgovora sa novinarima.

Portparolka Trampovog izbornog štaba Kerolin Livit nazvala je novi Bajdenov program “amnestijom” i u saopštenju ponovila Trampovo obećanje o deportaciji, relavši da će on “vratiti vladavinu prava” ako bude ponovo izabran.

Istraživanje Rojters/Ipsos pokazalo je da više od polovine američkih birača podržava deportaciju svih ili većine imigranata koji su u SAD ilegalno.

U isto vrijeme, zasebno istraživanje koje je sproveo grupa Immigration Hub pokazalo je da 71% glasača u sedam država ključnih za izbore podržava ideju da supružnici, koji su u SAD duže od pet godina, ostanu u zemlji.

Jedan bračni par koji bi potencijalno mogao imati koristi od novog programa sa nestrpljenjem čeka detalje.

Megan, socijalna radnica u državi Viskonsin, upoznala je supruga Huana, prije dvadeset godina dok je radila sa njegovim rođakom u restoranu tokom ljetnjeg odmora na koledžu.

Huanova porodica, iz meksičke države Mičoakan, dolazila je u SAD generacijama kao sezonski radnici. Huan je bio u zemlji ilegalno, ali ona nikada nije mislila da će to biti problem.

“Pretpostavila sam da samo treba da se plati kazna ili nešto slično”, kazala je ona za Rojters. “Kazna je potpuno nesrazmjerna”.

Oni imaju dvije kćerke, od četiri i sedam godina, i još nemaju rješenje za Huanov status.

Država Viskonsin ne izdaje vozačke dozvole imigrantima koji su u SAD ilegalno, zbog čega par strahuje da bi Huan, koji radi kao pejzažni arhitekta, jednog dana mogao biti zaustavljen i deportovan. Ona je kazala da bi se porodica preselila u Meksiko ukoliko bi Huan ikada bio deportovan.

“To je stres koji je uvijek prisutan”, kazala je ona za Rojters.

Foto: Džo Bajden/Screenshot

Idi na VRH
error: Content is protected !!