Karijera krunisana u atinskoj noći za istoriju – Mendilibarov “kec iz rukava” dočekao pehar koji je davno zaslužio

Možda sa 34 godine i “ranjen” sa previše povreda Jovetić ove sezone nije igrao previše, ali na terenu je bio tačno onoliko koliko je trebalo – kada je potrebno da Olimpijakosu donese “magiju”, ali i da ostane zdrav. Znao je to i “stari vuk” Hose Luis Mendilibar kada ga je u teškom finalu u igru poslao u 72. minutu – Olimpijakos koji se do tada mučio i praktično bio bez šansi u drugom poluvremenu počeo je da piše istorijsku stranicu, najveću ikada

Sve je bilo spremno za feštu u atinskoj noći za istoriju – Stevan Jovetić je “zagrizao” medalju, a na putu ka pobjedničkom postolju AEK-ove arene zastao i poljubio veliki srebrni pehar – nije mogao da sačeka zvaničnu dodjelu, jer je ovaj trenutak već predugo čekao…

Jovetić je konačno uspio, prvi evropski trofej je u njegovom rukama – Olimpijakos ga je sanjao 99 godina, crnogorski kapiten cijelu karijeru. Pirej, Atina i Grčka slave pehar Lige konferencija i pobjedu nad Fiorentinom u finalu (1:0).

“Čekao sam ovo dugo, slično kao i Olimpijakos”, rekao je Jovetić za Skaj Italiju, prenose “Vijesti”.

Možda sa 34 godine i “ranjen” sa previše povreda Jovetić ove sezone nije igrao previše, ali na terenu je bio tačno onoliko koliko je trebalo – kada je potrebno da Olimpijakosu donese “magiju”, ali i da ostane zdrav.

Znao je to i “stari vuk” Hose Luis Mendilibar kada ga je u teškom finalu u igru poslao u 72. minutu – Olimpijakos koji se do tada mučio i praktično bio bez šansi u drugom poluvremenu počeo je da piše istorijsku stranicu, najveću ikada.

Jovetićeva majstorija i fenomenalna odbrana Pjetra Teraćana bili su najava velike noći, a onda je Ajub el Kabi u 116. minutu nastavio nevjerovatno evropsko proljeće i srušio Fiorentinu.

“Veoma sam srećan – patio sam mnogo i prošao teške periode da bih došao do ovoga”, istakao je Jovetić.

Sudbina ili nešto drugo, ali do prvog evropskog trofeja Jo-Jo je stigao protiv ekipe u kojoj je 2008. krenula njegova evropska priča, kluba prema kojem i dalje osjeća posebne emocije.

“Žao mi je zbog Fiorentine, žao mi je što je opet izgubila evropsko finale – nije mi bilo lako da igram protiv ovog kluba”, naglasio je Jovetić.

Ljubičasti dres nosio je od 2008. do 2013, a italijanske novinare je zanimalo da li će jednog dana ponovo vratiti u Firencu.

“Imaju moj broj”, našalio se Jovetić.

Cijela Grčka je u euforiji, mediji veličaju podvig Mendilibarove ekipe, dok portal “In.gr” ističe da je “kec iz rukova” španskog stručnjaka bio upravo Jovetić.

“Svi su se borili, ali bilo je i poteza koji su napravili razliku – prije svega ulazak Jovetića. Fiorentina je pritiskala Olimpijakos u drugom dijelu, ali je Jovetić preokrenuo stvari na terenu. Dijelio je pasove, bio siguran na lopti i veoma opasan. Odbrana gostiju nije mogla da se nosi sa njim”, napisao je pomenuti portal.

PEHAR ZA TATU

Bilo je emotivno u Atini, a prvi evropski pehar Jovetić je imao kome da posveti.

“Ova pobjeda je za moju porodicu i mog oca koji više nije sa nama. Trebalo bi da slavimo i uživamo – moja supruga zna kroz šta sam sve prošao i uvijek je bila uz mene. Ovu pobjedu posvećujem svojoj djeci. Tako sam ponosan zbog svega”, istakao je Jovetić.

Foto: Jovetić sa peharom i medaljom Lige konferencija, (UEFA Europa Conference League/X)

Idi na VRH
error: Content is protected !!