Dijaspora zainteresovana za saradnju i investiranje u mali i srednji biznis u Crnoj Gori

U odvojenim sastancima sa predstavnicima udruženja ‘Kongres Bošnjaka Crne Gore’, ‘Montenegro golf klub’, ‘Bošnjački savez Crne Gore’, Fondacija ‘’Gusinje’, ‘Bošnjačko američka nacionalna asocijacija” i ‘Euro Gusinje’, bilo je riječi o njihovim i aktivnostima Uprave za dijasporu i modalitetima unapređenja veza i saradnje sa maticom. Takođe je bilo riječi o javnim radovima i infrastrukturnim projektima od državnog i lokalnog značaja za koje je naša dijaspora pokazala veliko interesovanje. Posebna pažnja posvećena je problemu očuvanja jezika kod mladih naraštaja u iseljeništvu, te uopšte problemu obrazovanja i edukacije druge i treće generacije iseljenika”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu

Dijaspora Crne Gore pokazala je interesovanje za pitanja koja se tiču privredne saradnje i investiranja, posebno u mali i srednji biznis u matičnoj državi.

To je zaključeno prilikom sastanka predstavnika iseljenika, direktora Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrovića, i pomoćnice direktora Uprave za dijasporu Elvire Bekteši, koji od 14. do 17. decembra borave u službenoj posjeti našoj dijaspori u Njujorku.

Prvog dana posjete u prostorijama Generalnog konzulata Crne Gore u Njujorku održano je više sastanaka sa predstavnicima naše dijaspore kojima su prisustvovali i direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić, predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović i direktor MIP-e Miloš Jovanović.

“U odvojenim sastancima sa predstavnicima udruženja ‘Kongres Bošnjaka Crne Gore’, ‘Montenegro golf klub’, ‘Bošnjački savez Crne Gore’, Fondacija ‘’Gusinje’, ‘Bošnjačko američka nacionalna asocijacija” i ‘Euro Gusinje’, bilo je riječi o njihovim i aktivnostima Uprave za dijasporu i modalitetima unapređenja veza i saradnje sa maticom.

Takođe je bilo riječi o javnim radovima i infrastrukturnim projektima od državnog i lokalnog značaja za koje je naša dijaspora pokazala veliko interesovanje. Posebna pažnja posvećena je problemu očuvanja jezika kod mladih naraštaja u iseljeništvu, te uopšte problemu obrazovanja i edukacije druge i treće generacije iseljenika”, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Po prvi put je upriličen susret i sa Islamskom zajednicom Plav – Gusinje iz Njujorka u okviru kojeg su predstavnici IC izrazili uvjerenje da Crna Gora intenzivno napreduje u dijelu izgradnje i jačanja demokratskih kapaciteta i posebno istakli problem restriktivnih uslova za sticanje crnogorskog državljanstva koji naročito pogađa i udaljuje od matične zemlje generacije koje u njoj nijesu rođene.

Predstavnici Uprave sreli su se sa članovima Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima iz SAD-a Senadom Perazićem, Ruždijom Jarovićem, Pavlem Ljuljđurajem i Esadom Rastoderom.

Na sastanku je razgovarano o modalitetima saradnje između članova Savjeta u okviru radnih tijela, kao i o tome da svi naši iseljenici mogu kandidovati svoje prijedloge i zahtjeve preko članova koji predstavljaju datu zemlju u Savjetu, i na taj način dati impuls rješavanju problema sa kojima se suočavaju.

Istaknuto je da jedino zajedničkom saradnjom rad Savjeta može biti produktivan i da takva saradnja može rezultirati kvalitetnim projektima i aktivnostima.

Mitrović je uručio povelju, najveće priznanje Uprave za dijasporu, Vuksanu Vuksanaju. U prigodnom govoru istakao je da mu je čast što ima priliku da uruči povelju donatoru, aktivisti i promoteru crnogorskih vrijednosti u SAD-u kakav je Vuksan Vuksanaj.

Mitrović je uručio plaketu i Ismetu Šujaku i istakao da je Šujak osvjedočeni dobrotvor, humanista i aktivista sa brojnima aktivnostima usmjernim ka opštem dobru Crne Gore.

U okviru posjete Njujorku, potpisan je i Memorandum o saradnji na realizaciji projekta izgradnje sportske sale JU OŠ „Mrkojevići“ između Opštine Bar, Ministarstva prosvjete i Kulturnog centra “Rumija“ iz Čikaga.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!