U Zagrebu sahranjen Veljko Bulajić, došli Milo Đukanović, Rade Šerbedžija, Stjepan Mesić…

Bulajićev legendarni film “Bitka na Neretvi” daleko je najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile holivudske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk uz jugoslovenske zvijezde, među kojima su Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film je bio nominovan za Oscara i osvojio je Zlatnu nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu prisustvovali su Sophia Loren, Ronald Reagan i Josip Broz Tito. Promotivni plakat za film izradio je slavni slikar Pablo Picasso

U Zagrebu je sahranjen legendarni reditelj Veljko Bulajić. Na sahrani na zagrebačkom Mirogoju pojavila su se brojna lica iz javnog života, što filmskog, što političkog, piše Index.hr.

Govore su održali bivši predsjednik Stjepan Mesić i reditelj Vinko Brešan, a među okupljenima su bili i glumci Rade Šerbedžija, Anja Šovagović Despot i Urša Raukar, zatim bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, reditelj Hrvoje Hribar, političari Vesna Škare Ožbolt, Tomislav Tomašević, Luka Bebić…

Filmski reditelj Veljko Bulajić, najpoznatiji po ratnim dramama i spektaklima o Drugom svjetskom ratu, umro je u utorak u 97. godini života nakon kratke bolesti.

Snimao u svim republikama bivše Jugoslavije.

Bulajić je djetinjstvo proveo u Sarajevu, kao i dio školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije, a posljednjih 40 godina proveo je u Hrvatskoj. Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentaleu u Rimu. Diplomirao je 1959, asistirao velikim rediteljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica, pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.

Rediteljsku karijeru započinje kratkim filmovima “Kamen i more” i “Brod lutalica” (1953), a 1959. realizira prvi dugometražni igrani film “Vlak bez voznog reda”, koji je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu.

Većinu života proveo je radeći u Hrvatskoj i poznat je, prije svega, po režiji filmova na temu Drugog svjetskog rata. Prema Hrvatskoj radioteleviziji, njegovi filmovi su dosegli gledanost veću od 500 miliona gledalaca širom svijeta.

Bulajićev legendarni film “Bitka na Neretvi” daleko je najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile holivudske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk uz jugoslovenske zvijezde, među kojima su Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film je bio nominovan za Oscara i osvojio je Zlatnu nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu prisustvovali su Sophia Loren, Ronald Reagan i Josip Broz Tito. Promotivni plakat za film izradio je slavni slikar Pablo Picasso.

Foto: Veljko Bulajić (Gradska TV – Aritmija)

FOTO: Kancelarija bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića

Idi na VRH
error: Content is protected !!