Majka Aleksandra: “Rekli su da je moja beba umrla. Nisu mi nikad dali da je vidim, ni živu ni mrtvu…” (VIDEO)

Aleksandra je ispričala da nakon carskog reza nije čula plač svoje bebe, već ju je babica samo iznijela iz prostorije. Ljekari su čestitali roditeljima na rođenju djevojčice. Radilo se o prijevremenom porođaju pa je dijete bilo teško 1,9 kilograma i dugo 45 centimetara. U međuvremenu je proplakala i prodisala i stavljena je u inkubator. Dijete nisu donosili majci, a ljekari su joj rekli da bebi nedostaje dio probavnog trakta i da je moraju prebaciti u Beograd. Dva dana nakon porođaja otac Miloš je dobio informaciju da je dijete preminulo. To su mu rekli tek poslijepodne, a do smrti je došlo u 6.15 ujutro

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je objavio dokumentarni film “Gdje je Sara” o smrti bebe majke Aleksandre Blagojević i oca Miloša Kuprešanina iz Banjaluke. U potresnom dokumentarcu roditelji opisuju kroz što su sve prošli nakon smrti njihovog novorođenčeta.

Naime, Aleksandra se porodila u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a nakon tri dana su joj rekli da je njena beba umrla. Rekli su joj i da je sprovod već obavljen.

“Nisu mi nikad dali da je vidim, ni živu ni mrtvu. Meni bi mnogo lakše bilo da sam to dijete bar vidjela, da sam osjetila njen miris, da sam bilo šta od toga”, ispričala je Aleksandra.

Ljekari su joj prvo rekli da su je zbog komplikacija morali premjestiti u bolnicu u Beogradu, ali prije toga je utvrđeno da ona već ima trudove pa je urađem hitni carski rez.

Otac se čudio kako su ljekari najprije govorili o premještaju majke u Beograd, a zatim su se brzo odlučili za prijevremeni porod i hitni carski rez.

“Prvo se boje pa ideš za Beograd, a sad se porađaš. A u osmom si mjesecu i sve vrijeme, svakih nekoliko sati se vadi krv i radi ultrazvuk i beba je u redu”, kaže Miloš u dokumentarnom filmu.

Aleksandra je ispričala da nakon carskog reza nije čula plač svoje bebe, već ju je babica samo iznijela iz prostorije. Ljekari su čestitali roditeljima na rođenju djevojčice. Radilo se o prijevremenom porođaju pa je dijete bilo teško 1,9 kilograma i dugo 45 centimetara. U međuvremenu je proplakala i prodisala i stavljena je u inkubator. Dijete nisu donosili majci, a ljekari su joj rekli da bebi nedostaje dio probavnog trakta i da je moraju prebaciti u Beograd. Dva dana nakon porođaja otac Miloš je dobio informaciju da je dijete preminulo. To su mu rekli tek poslijepodne, a do smrti je došlo u 6.15 ujutro.

Sve se dogodilo 2018. godine, a od tada roditelji bezuspješno traže grob svoje bebe. U potrazi za svojom Sarom, roditelji su morali proći kroz ekshumaciju dva tijela s dječje parcele banjalučkog groblja. Naime, ako roditelji ne preuzmu tijelo u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske, ono se nakon obdukcije šalje Javnom preduzeću “Gradsko groblje”, pa se tijelo sahrani pored drugih beba sličnih sudbina.

U potrazi za tijelom, Sarini roditelji su otvorili grob u kojem je navodno sahranjeno njihovo dijete, ali tamo su pronašli medicinsku rukavicu na boci Coca-cole i četiri kosti, ali te kosti nisu pripadale njihovoj ćerki.

Zbog svega je o nestaloj bebi Sari predmet pokrenulo i Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci.

Roditelji u dokumentarnom filmu kažu da ni uz novinarsku podršku nisu uspjeli da dođu do preduzeća, institucija i ustanova koje su bile povezane s njihovom tragedijom, piše “Jutarnji list”.

Foto: Aleksandre Blagojević (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!