Odnosi snaga na poluostrvu: Saudijci okupili koaliciju deset zemalja protiv Hutija, ali su svejedno izgubili Jemen

Saudijski državni mediji odmah su izvijestili kako je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman u telefonskom razgovoru rekao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da je Kraljevstvo “voljno i sposobno” da odgovori na napade na naftna postrojenja za koja su odgovornost preuzeli Huti. Zauzvrat je Trump Salmanu potvrdio da su SAD spremne na saradnju sa Kraljevstvom kako bi zaštitile njegovu bezbjednost nakon napada dronovima

Foto: Printscreen

Jemenski pobunjenici Huti objavili su da su bez ičije pomoći s deset dronova napali najveće saudijsko naftno postrojenje, ali Saudijci i Amerikanci tvrde kako iza napada stoji Iran.

Mike Pompeo, ministar vanjskih poslova SAD-a, dao je izjavu iz koje je očito da u Washingtonu ciljaju na Teheran: “Iran je sada pokrenuo napade bez presedana na svjetsko snabdijevanje energentima”.

Pompeov nastup je lako shvatljiv. Teokratska diktatura Saudijska Arabija spada među glavne američke saveznice, a Iran među – neprijatelje. Tu su poklapaju interesi SAD-a i Izraela, koji Irance takođe smatraju glavnim neprijateljima jer ovi naoružavaju Hezbolah u Libanu. U takvom kolopletu Saudijci su optužili Teheran da je Hutije snabdjeo raketama i bespilotnim letilicama koji su korišteni u napadima na saudijske gradove.

Saudijski državni mediji odmah su izvijestili kako je prijestolonasljednik Mohamed bin Salman u telefonskom razgovoru rekao američkom predsjedniku Donaldu Trumpu da je Kraljevstvo “voljno i sposobno” da odgovori na napade na naftna postrojenja za koja su odgovornost preuzeli Huti. Zauzvrat je Trump Salmanu potvrdio da su SAD spremne na saradnju sa Kraljevstvom kako bi zaštitile njegovu bezbjednost nakon napada dronovima.

Slična se situacija dogodila u aprilu, kada su SAD i Saudijci optužili Iran za napad na dva tankera u Persijskom zalivu. Ubrzo su Sjedinjene Države poslale nosač aviona USS Abraham Lincoln u Persijski zaliv “kako bi se spriječili iranski napadi na američke objekte”, iako službena istraga, koju su vodile zemlje čija su plovila tada napadnuta – Ujedinjeni Emirati, Saudijska Arabija i Norveška, nije našla dokaze za krivicu Irana.

S druge strane, teško je vjerovati da su Huti sami sposobni upravljati sofisticiranim napadima dronovima na udaljene ciljeve u Saudijskoj Arabiji, s kojom ratuju već pet godina.

Nakon što su snage Hutija ušle u glavni grad Sanu u septembru 2014, Saudijska Arabija pripremila je koaliciju deset zemalja, u kojoj su bili Ujedinjeni Arapski Emirati, Jordan i Maroko, te počela krvavi rat. Ispostavilo se da nemaju dovoljno sposobnosti i snage da suzbiju neprijatelje i da će rat u Jemenu biti dugotrajan i iscrpljujući, a u međuvremenu je međunarodno priznati predsjednik Abdrabuh Mansur Hadi pobjegao u Saudijsku Arabiju. Huti su zeidi, što je ne baš pravovjeran oblik šijitskog učenja, ali kao neprijatelji Saudijaca surađuju s Iranom, iako obavještajni stručnjaci procjenjuju da je uticaj Teherana prilično ograničen.

U Jemenu su donedavno postojale dvije zaraćene strane – prvu je predvodio šef jemenske vlade Abdrabuh Mansur Hadi, kojeg podržava Saudijska Arabija, a drugu lider Hutija Abdul-Malik al-Houthi, koje pomaže Iran. Ljetos su se iz igre povukli Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su počeli podržavati Prelazno vijeće Južnog Jemena (STC) koje vodi Aden Aydarus al-Zubaidi čije su snage u avgustu zauzele najveći dio Adena.

Drugim riječima, Saudijci su de facto izgubili Jemen, a uprkos najmodernijem naoružanju, nisu sposobni zaštititi ni vlastitu državu, a kamoli negdje uvoditi red. Zato žele da se uključi Amerika.

“Jutarnji list”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!