Kakav će biti ruski odgovor? “Ukrajinci ne smiju ići prebrzo, sjetite se ‘Patonove lekcije…’”

Do srijede Ukrajina se mučila da postigne nekakav veći napredak u ofanzivnim operacijama, ali jugoistočno od Harkova, Kijev je pokazao da može dinamično iskoristiti vojne okolnosti u svoju korist, učinivši mogućim izglede za dalje dramatične uspjehe na terenu prije nego što stigne zima, navodi u svojoj analizi Dan Sabbagh, urednik sektora odbrane i sigurnosti u britanskom The Guardianu

U pet dana ukrajinska protivofanziva na sjeveru zemlje sve je promijenila na ratištu. Ono što je započelo kao prodor na dijelu ratišta koji su vojni analitičari većinom zanemarivali, odnosno na regiju Harkova, postalo je napredovanje od oko 70 kilometara, pri čemu su ukrajinske snage zauzele “više teritorija nego što su ruske snage zauzele u svim svojim operacijama od aprila”, kako navodi Institut za proučavanje rata.

Do srijede Ukrajina se mučila da postigne nekakav veći napredak u ofanzivnim operacijama, ali jugoistočno od Harkova, Kijev je pokazao da može dinamično iskoristiti vojne okolnosti u svoju korist, učinivši mogućim izglede za dalje dramatične uspjehe na terenu prije nego što stigne zima, navodi u svojoj analizi Dan Sabbagh, urednik sektora odbrane i sigurnosti u britanskom The Guardianu.

Rusija je, piše “Jutarnji list”, preusmjerila hiljade svojih najboljih borbenih trupa za odbranu južnog grada Hersona kao odgovor na ukrajinsku ofanzivu na tom području, za koju Kijev kaže da je započeo prije nekoliko sedmica. Iscrpljen višemjesečnim kontinuiranim ratovanjem, Kremlj je tako ostavio sektor jugoistočno od Harkova slabo branjenim.

Kompletan tekst možete da pročitate OVDJE.

Idi na VRH
error: Content is protected !!