Udar u most je nesrećan slučaj: Brodu otkazao pogon, poslednju inspekciju imao u septembru 2023. (VIDEO)

Posada broda obavijestila je vlasti o mogućem sudaru, prenio je ABC Njuz, koji je imao uvid u izvještaj. „Brod je obavijestio Ministarstvo saobraćaja da je izgubljena kontrola nad plovilom i da je moguć sudar sa mostom“, ističe se u izvještaju

Kontejnerski brod “Dali”, koji je izazvao urušavanje velikog mosta u Baltimoru, izgubio je pogon dok je napuštao luku, navodi se u izvještaju Agencije za sajber i bezbjednost infrastrukture. Kako piše CNN, danska kompanija Maersk iznajmila je brod pod zastavom Singapura.

Posada broda je, piše N1, obavijestila vlasti o mogućem sudaru, prenio je ABC Njuz, koji je imao uvid u izvještaj.

„Brod je obavijestio Ministarstvo saobraćaja da je izgubljena kontrola nad plovilom i da je moguć sudar sa mostom“, ističe se u izvještaju.

„Dali“ može da nosi 10.000 kontejnera, a radio je na ruti između Baltimora i Azije, kao dio saveza između Maerska i MSC-a, kaže Emili Stasbol, analitičarka tržišta transporta kompanije Kseneta.

Maersk je jedna od najvećih svjetskih kompanija za transport kontejnera, koja na više od 700 brodova širom svijeta prevozi sve, od odjeće i djelova automobila do elektronike i teške mašinerije.

Prevoznik opslužuje više od 100.000 preduzeća i pristaje na više od 500 luka u više od 130 zemalja, navodi se na njegovoj veb stranici. Svake godine prenese više od 12 miliona kontejnera.

„Nema naznaka“ da je sudar broda koji je doveo do velikog kolapsa mosta u Baltimoru bio namjerni čin, rekao je američki sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas.

Brod „Dali“ pregledan je 27 puta od njegove izgradnje 2015. godine i od tada je imao dva „nedostaka“, prema evidenciji elektronskog informacionog sistema kvaliteta otpreme (Equasis).

U junu 2023. godine, u San Antoniju u Čileu, vlasti su brodu „Dali“ našli „nedostatak“, u vezi sa „pogonom i pomoćnim mašinama — mjerilima, termometrom, itd“, prema evidenciji Equasis.

A u novembru 2016, u Antverpenu, u Belgiji, „Dali“ je dobio još jedan „nedostatak“ zbog „strukturalnih uslova“ koji su opisani kao „oštećenje trupa koje narušava sposobnost za plovidbu“, zbog toga što je imao rupu, pokazuju zapisi.

“Dali” je bio umiješan u incident 2016. godine u luci Antverpen, potvrdili su lučki zvaničnici za CNN.

Poslednju inspekciju „Dali“ je imao 9. septembra 2023. godine, kada ga je pregledala obalska straža Sjedinjenih Država u Njujorku, prenosi Equasis. Iz te inspekcije, prema bazi podataka, nisu uočeni nedostaci.

Most Ki srušio se rano jutros po lokalnom vremenu nakon što je u njega udario teretni brod. Plovidba je u toj oblasti obustavljena. U toku je aktivna misija traganja i spasavanja ljudi za koje se vjeruje da su pali u vodu.

Sekretar za saobraćaj Merilenda Pol Videfeld izjavio je da su na mostu u trenutku urušavanja bili građevinski radnici koji su obavljali popravke.

Agencija AP javila je da su u vodu pali i automobili.

Foto: Printscreen/TODAY

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!