Florida zabranjuje društvene mreže za djecu mlađu od 14 godina: “Neka nas tuže, pobijedićemo!”

Republikanac Paul Renner zakon je nazvao svojim glavnim prioritetom i rekao da “dijete kojem se mozak još razvija nema sposobnost znati da je uvučeno u tehnologije koje stvaraju zavisnost”. “Kompanije će podnijeti tužbe čim ovo bude potpisano, ali pobijedićemo ih. Pobijedićemo ih i nikad, ali nikad nećemo stati”, rekao je Renner, a prenosi Sky News

Američka savezna država Florida od sljedeće godine djeci mlađoj od 14 godina zabraniće pridruživanje društvenim mrežama.

Osim toga, djeca u dobi od 14 i 15 godina takođe će trebati roditeljski pristanak prije prijave na platforme poput Instagrama i Snapchata.

Ovakav zakon potpisao je guverner Ron DeSantis i on nalaže kompanijama koje su vlasnice društvenih medija da izbrišu naloge osoba mlađih od 14 godina. Kompanijama koje to ne naprave prijete tužbe u ime djece, a tad mogu biti kažnjene iznosom do 50.000 dolara.

Zakon bi trebao da stupi na snagu u januaru 2025. godine, ali očekuju se brojni izazovi jer će mnoge kompanije vjerovatno tvrditi da isti krši američki ustav.

Republikanac Paul Renner zakon je nazvao svojim glavnim prioritetom i rekao da “dijete kojem se mozak još razvija nema sposobnost znati da je uvučeno u tehnologije koje stvaraju zavisnost”.

“Kompanije će podnijeti tužbe čim ovo bude potpisano, ali pobijedićemo ih. Pobijedićemo ih i nikad, ali nikad nećemo stati”, rekao je Renner, a prenosi Sky News.

Predlog zakona takođe definiše materijal koji je štetan za djecu – to bi, na primjer, bio sadržaj “koji nema ozbiljnu književnu, umjetničku, političku ili naučnu vrijednost za maloljetnike”, uz “očigledno uvredljive” prikaze seksualnog ponašanja i nepristojnosti.

Kompanije koje ne zabrane pristup takvom materijalu ili maloljetniku ne zabrane pristup računu nakon prijave, moraće da podmire sudske troškove i advokatske naknade.

NetChoice, trgovačka grupa povezana s Metom, TikTokom i X-om, tvrdi da politika Floride stvara “ID (ličnu kartu) za internet” i postavlja ograničenja za sve, bez obzira na dob.

“Razočarani smo jer se i guverner DeSantis pridružio podržavaocima ovog zakona. Postoje bolji načini da se korisnicima zajamči bezbjednost na internetu bez kršenja njihovih sloboda”, rekao je Carl Szabo, potpredsjednik i glavni savjetnik NetChoicea, prenosi “Jutarnji list”.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!