Mehmed Čalaković, mali genije iz Tutina, najbolji đak ikada u OŠ „Rifat Burdžović Tršo“: Znanje na prvom mjestu (VIDEO)

Prošle godine je, kao učenik sedmog razreda, na opštinskim i regionalnim takmičenjima osvojio prva mjesta iz svih predmeta na kojima je učestvovao. Na republičkim takmičenjima, među hiljadama svojih vršnjaka u Srbiji, bio je najbolji iz hemije, osvojio drugo mesto iz geografije i treću nagradu iz matematike

Pobjednik u znanju, skromni dječak koji je na putu da postane genije, Mehmed Čalaković je u stogodišnjici Osnovne škole „Rifat Burdžović Tršo“ u Tutinu proglašen za najboljeg đaka ikada.

Od trećeg razreda učestvuje na školskim takmičenjima iz matematike, geografije, hemije i bosanskog jezika.

Prošle godine je, kao učenik sedmog razreda, na opštinskim i regionalnim takmičenjima osvojio prva mjesta iz svih predmeta na kojima je učestvovao. Na republičkim takmičenjima, među hiljadama svojih vršnjaka u Srbiji, bio je najbolji iz hemije, osvojio drugo mesto iz geografije i treću nagradu iz matematike.

Mehmed ističe da je sve ove uspjehe postigao radom i zalaganjem, uz pomoć svojih nastavnika, a posebno roditelja.

“Pripremao sam se kontinuirano sa svojim nastavnicima, profesorima i roditeljima. Tim trudom i radom sam uspio da postignem ovaj rezultat. Na takmičenja sam počeo da idem od trećeg razreda, tada me povela učiteljica Ajša Ukić i od tada se stalno pripremam za takmičenja. Znači da se radom i trudom može sve postići i da treba da što više želimo da postignemo neke stvari i uspjećemo nekad“, kaže Mehmed.

Podjednako mu idu prirodne i društvene nauke i kaže da svaka za sebe ima svoj smisao. Otac je stalno uz njega kada učestvuje na takmičenjima po drugim gradovima, a majka ga posebno priprema, traži mu zadatke i provjerava znanja.

“Oni su uvijek bili tu uz mene i moja najveća podrška. Da, najviše sam sa njom radio i hvala joj“, kaže Mehmed i dodaje da još nije odlučio šta će da bude kad odraste. Odlučiće to, ističe, kada bude trebalo.

Kao i sva druga djeca ima vremena za druženje, sport, igru i zabavu, piše “Kurir”. Na internetu i uz mobilni telefon provodi dnevno oko sat. Vršnjacima poručuje da za znanje uvijek ima vremena i da je trud ključ uspjeha.

“Trudite se i uspjećete u onome što želite“, poručio je.

Drugari iz razreda su ponosni na njega, kažu da uvek uskoči i pomogne u rješavanju zadataka.

Mehmed, pored karakteristika „naučnog profila“ ima osobine i karakter da sutra bude uspješan naučnik i dobar čovjek.

Foto: Mehmed Čalaković (Printscreen/Behar TV)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!