Faiz Softić objavio novu pjesmu “Palestina”

“Pjesma Faiza Softića ima naslov “Palestina”. Pisao ju je dugo, mijenjao, popravljao. Teško je 2024. napisasti pjesmu naslova “Palestina”, a da pod pjesmom ne stojiš kao sitan trgovac. Ili, još gora stvar, da se jednoga dana ne postidiš vlastite pjesme. Faiz je na kraju uspio napisati svoju pjesmu. I to je, u nekom univerzalnom smislu, velika stvar. To je i za njega velika stvar. A hoće li pjesma pomoći? Na neki način hoće. Dobrima koji je pročitaju da s manje muke u ovakvom svijetu ostanu dobri. A to je već mnogo”, napisao je Jergović

Bosanskohercegovački književnik i novinar Miljenko Jergović je na svom Facebook profilu objavio informaciju da je pjesnik Faiz Softić napisao pjesmu o Palestini.

“Pjesma Faiza Softića ima naslov “Palestina”. Pisao ju je dugo, mijenjao, popravljao. Teško je 2024. napisasti pjesmu naslova “Palestina”, a da pod pjesmom ne stojiš kao sitan trgovac. Ili, još gora stvar, da se jednoga dana ne postidiš vlastite pjesme. Faiz je na kraju uspio napisati svoju pjesmu. I to je, u nekom univerzalnom smislu, velika stvar. To je i za njega velika stvar. A hoće li pjesma pomoći? Na neki način hoće. Dobrima koji je pročitaju da s manje muke u ovakvom svijetu ostanu dobri. A to je već mnogo”, napisao je Jergović.

 

Palestina

Satima, danima i mjesecima

Pokušavam napisati pjesmu

O Palestini.

 

I svaki put se vratim na početak

Tražeći riječi kojih nema

Za Zemlju,

Za ljude,

Za djecu

Kojih nema.

 

Nema riječi za one

U ugarke i prah

Pretvorene.

One su sa njima

U dum izgorjele.

 

Odlažem olovku

I šutim,

Šutim,

Šutim…

 

I šutnjom slutim

Da ima jedna zemlja Palestina

Da u njoj žive ljudi

kojih nema

I da svakoga jutra

U školu polaze djeca

Koje nema.

 

A bilo ih je.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!