Ukrajinci objavili snimak, ostala je samo spaljena zemlja: “Jednim potezom uništili smo cijelu rusku jedinicu”

Ukrajinski dronovi detektovali su rusku pješadiju kako se kreće kroz šumske staze pod okriljem mraka, izvijestila je ukrajinska 3. zasebna jurišna brigada u svom saopštenju u ponedjeljak. Brigadna samohodna srtiljerijska divizija potom je otvorila vatru na ruske položaje, ostavljajući za sobom “spaljenu zemlju” u blizini Avdiivke, navela je brigada u saopštenju

Internetom se širi snimak koja prikazuje kako su ukrajinske snage uništile jednu cijelu rusku pješačku jedinicu u blizini nedavno osvojenog istočnog ukrajinskog grada Avdiivke, dok istovremeno snage Kremlja napadaju ukrajinske položaje zapadno od tog strateški važnog grada.

Ukrajinski dronovi detektovali su rusku pješadiju kako se kreće kroz šumske staze pod okriljem mraka, izvijestila je ukrajinska 3. zasebna jurišna brigada u svom saopštenju u ponedjeljak. Brigadna samohodna srtiljerijska divizija potom je otvorila vatru na ruske položaje, ostavljajući za sobom “spaljenu zemlju” u blizini Avdiivke, navela je brigada u saopštenju.

Ukrajinska vojska je objavila video-snimak koja, kako se čini, prikazuje artiljerijski udar, prenosi Newsweek, koji napominje da nije moguće nezavisno provjeriti snimak.

Nakon što je pala Avdiivka, ruske snage probijaju se dalje prema zapadu. Grad je punu deceniju bio na liniji bojišta u istočnoj Ukrajini kao ukrajinsko uporište, a radi se o prvoj velikoj pobjedi za Kremlj otkako su ruske snage zauzele posve uništeni grad Bahmut, sjeveroistočno od Avdiivke u regiji Doneck.

U sedmicama nakon što su se ukrajinske snage povukle iz Avdiivke, ukrajinska vojska je izvijestila da se povukla iz nekolicine sela zapadno od grada, uključujući Stepove, Lastočkine i Sjeverne. Zauzimanje ovih naselja pomaže u konsolidaciji ruskih položaja oko Avdiivke, ocijenila je prošle sedmice vlada Velike Britanije.

“Rusija takođe vjerovatno nastoji dobiti zamah kako bi iskoristila činjenicu da sada postoji manje fiksnih, dobro branjenih položaja i urbanih područja s kojih se ukrajinske snage mogu braniti”, navelo je britansko ministarstvo odbrane u obavještajnom izvješću objavljenom na društvenim mrežama u četvrtak, piše “Jutarnji list”.

Kijev je brzo uspostavio odbrambene položaje zapadno od Avdiivke, ali satelitski esnimci koje je objavio The New York Times tokom vikenda ukazuju na to da Ukrajina nije uspjela da izgradi visokokvalitetnu, čvrstu odbranu. Do kraja februara ruske snage su napredovale oko šest kilometara od središta Avdiivke, tvrdi London.

Ukrajinska vojska saopštila je rano u ponedjeljak da je odbila 20 ruskih napada duž dijela bojišta oko Avdiivke, uključujući i one na Berdiči, zapadno od sela Stepove. “Operativna situacija se stabilizuje zapadno od Avdiivke”, rekao je za ukrajinsku televiziju u nedjelju Dmitro Lihovi, portparol Operativno-strateške skupine Tauri (Tavria), koja pokriva liniju ratišta oko Avdiivke.

U odvojenom saopštenju u ponedjeljak, Moskva je izvijestila da je napala ukrajinske položaje oko Berdičija i nekoliko drugih naselja, uništivši dva ukrajinska tenka, uključujući i ametrički M1 Abrams, te tri borbena vozila pješadije Bradley, takođe isporučena iz SAD-a.

Idi na VRH
error: Content is protected !!