SZO: “Djeca u Gazi umiru od gladi”

Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas izvijestilo je u nedjelju da je u bolnici Kamal Advan najmanje petnaestoro djece umrlo od neuhranjenosti i dehidracije. Šesnaesto dijete umrlo je u nedjelju u bolnici u južnom gradu Rafahu, izvijestila je u ponedjeljak palestinska službena novinska agencija Vafa. Tedros upozorava na “veliki nivo neuhranjenosti, glad od koje djeca umiru, ozbiljnu nestašicu goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolničke zgrade” na sjeveru Gaze gdje, procjenjuje se, živi 300.000 ljudi, s premalo hrane i čiste vode

Na sjeveru Gaze djeca umiru od gladi, upozorava šef Svjetske zdravstvene organizacije, a prenosi u utorak BBC.

Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je posjeta SZO tokom vikenda bolnicama Al-Avda i Kamal Advan prva od početka oktobra.

Na društvenim mrežama podijelio je da je “zatečeno stanje žalosno”.

Desetero djece umrlo je od gladi, a dolazi i do “teških nivoa neuhranjenosti”, dok bolnice stradaju, piše.

Ministarstvo zdravstva u Gazi koje vodi Hamas izvijestilo je u nedjelju da je u bolnici Kamal Advan najmanje petnaestoro djece umrlo od neuhranjenosti i dehidracije.

Šesnaesto dijete umrlo je u nedjelju u bolnici u južnom gradu Rafahu, izvijestila je u ponedjeljak palestinska službena novinska agencija Vafa.

Tedros upozorava na “veliki nivo neuhranjenosti, glad od koje djeca umiru, ozbiljnu nestašicu goriva, hrane i medicinskih potrepština, uništene bolničke zgrade” na sjeveru Gaze gdje, procjenjuje se, živi 300.000 ljudi, s premalo hrane i čiste vode.

Posjeta za vikend bila je prvi dolazak WHO-a u nekoliko mjeseci “uprkos našim naporima da dobijemo redovitiji pristup sjevernom dijelu Gaze”, napisao je Tedros, prenosi “Jutarnji list”.

“Situacija u bolnici Al-Avda je posebno zapanjujuća jer je jedna od zgrada uništena”, dodao je.

UN je prošle sedmice upozorio da je glad u Gazi “gotovo neizbježna”.

Visoki zvaničnik UN-a za pomoć upozorio je da se najmanje 576.000 ljudi ili jedna četvrtina stanovništva širom Pojasa Gaze suočava s katastrofalnom neizvjesnošću vezano uz neredovni dotok hrane, a jedno od šestoro djece mlađe od dvije godine na sjeveru Gaze pati od akutne neuhranjenosti.

Regionalna direktorica UNICEF-a, UN-ove agencije za djecu, rekla je da se “strahuje od smrti djece, dok neuhranjenosti pustoši Pojas Gaze”.

“Ovim tragičnim i užasnim smrtima uzrok je čovjek, one su predvidljive i potpuno ih je moguće spriječiti”, rekla je Adele Khodr iz bliskoistočne kancelarije UNICEF-a u izjavi u nedjelju.

U subotu je SAD lansirao svoju prvu humanitarnu pomoć iz vazduha u Gazu, uključujući više od 38.000 obroka.

Međutim, humanitarne agencije upozoravaju da su te isporuke, koje su takođe ranije sprovodile Velika Britanija, Francuska, Egipat i Jordan, neučinkovit način snabdijevanja ljudi.

Foto: Printscreen/TRT World

Idi na VRH
error: Content is protected !!