“Dođeš privatnim avionom, platiš 23.000 eura i onda umreš…”: Insajderski izvještaj o tajnoj klinici

Priču o Dignitasu objavio je BBC, ali je taj dokumentarac izazvao brojne pritužbe jer je pokazao trenutak u kojem se Simon Binner nasmiješio dok je dobijao barbiturat koji je izazvao njegovu komu i smrt. Gledaoci su bili dirnuti do suza dok je puštao posljednju poruku svojoj supruzi prije nego što je sebi oduzeo život, govoreći: “Vrijeme i plima ne čekaju nikoga, volim te jako Debbie. Doviđenja.” Binner, koji je bio neizlječivo bolestan od agresivne bolesti motoričkih neurona, već je koristio svoj LinkedIn profil da objavi datume svoje smrti i pogreba u novembru 2015

Esther Rantzen otkrila je da se pridružila Dignitasu dok se bori s rakom pluća u četvrtom stadijumu i da bi mogla tamo otići da umre, poput 650 Britanaca koji su odletjeli u Švajcarsku kako bi okončali svoje živote u tajnoj klinici za potpomognuto samoubistvo.

Priču o Dignitasu objavio je BBC, ali je taj dokumentarac izazvao brojne pritužbe jer je pokazao trenutak u kojem se Simon Binner nasmiješio dok je dobijao barbiturat koji je izazvao njegovu komu i smrt.

Gledaoci su bili dirnuti do suza dok je puštao posljednju poruku svojoj supruzi prije nego što je sebi oduzeo život, govoreći: “Vrijeme i plima ne čekaju nikoga, volim te jako Debbie. Doviđenja.” Binner, koji je bio neizlječivo bolestan od agresivne bolesti motoričkih neurona, već je koristio svoj LinkedIn profil da objavi datume svoje smrti i pogreba u novembru 2015.

SMRT SAMO AKO SI ČLAN

Janet Appleyard iskoristila je životnu ušteđevinu od 20.000 funti kako bi u februaru 2021. otišla u Zürich privatnim avionom nakon iscrpljujućeg moždanog udara, koristeći kiseonik na svom posljednjem letu, a zatim taksijem do Dignitasa.

Preminula je mirno nakon uzimanja droga koje su joj dokrajčile život nakon video razgovora punog suza s članovima njene porodice kod kuće u Britaniji, u slučaju koji je bacio novo svjetlo na proces.

Oni koji odu sa svojom voljenom osobom i prisutni su tokom procesa suočavaju se s rizikom kaznenog progona i do 14 godina zatvora kada se vrate u Ujedinjeno Kraljevstvo. Ljudi tamo mogu umrijeti samo ako postanu članovi.

Drugi su pacijenti tokom godina priređivali zabave i večere noć prije nego što su im životi završili. Godine 2006. John Huff snimljen je sa svojom ženom i djecom uoči svoje smrti na slici koja je dirnula milione.

SMRTONOSNI KOKTEL LIJEKOVA

Bob Cole (68), koji se borio s agresivnim oblikom raka pluća, uzeo je smrtonosni koktel lijekova samo 18 mjeseci nakon što je gledao kako njegova supruga Ann (67) umire na isti način u Švicarskoj.

U poruci poslatoj s njegove postelje 2015, prijatelj je napisao: “Dragi prijatelji, Bob je umro s osmijehom na licu uz Beethovenovu ‘Odu radosti’. Zamolio vas je da iskoristite vrijeme”.

Prema službenim podacima, ova klinika pomaže Britancima da umru svakih osam dana, ali vrlo malo porodica je otvoreno progovorilo o smrti svojih najmilijih tamo, često strahujući od kaznenog progona u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ali Mandy, ćerka Janet Appleyard, ispričala je prošle sedmice za Daily Mail kako je njena majka odlučila da okonča svoj život. Otkrila je kako pacijente očekuje “prozračni” stan u stilu planinske kuće prije dva “dugačka” razgovora s ljekarima kako bi potvrdili da su tamo svojom voljom.

NEUGLEDNA ZGRADA

Sljedećeg dana Janet je progutala smrtonosnu tekućinu namijenjenu zaustavljanju njenog srca – prije nego što se njezina ćerka vratila u Ujedinjeno Kraljevstvo bez njenog tijela, a njeni kremirani ostaci poslati su natrag u Britaniju sedam dana kasnije.

Cijena korištenja usluga Dignitasa bila je oko 11.000 eura plus 14.000 eura za let u jednom smjeru.

“Rekla je svojim dvjema sestrama da planira umrijeti. Poslijepodne prije našeg odlaska u Švajcarsku, u februaru 2021, troje braće i sestara htjeli su se lično oprostiti – ali zbog pandemije morali su se zadovoljiti FaceTime video razgovorom.

Nakon našeg leta za Zürich i vožnje taksijem od aerodroma, stigli smo do neugledne zgrade u industrijskom naselju, gdje nas je dočekala žena ljubaznog lica.

Pokazala nam je prozračan stan, a ubrzo nakon toga stigao je švajcarski ljekar kako bi razgovarao s mamom. Postavio joj je pitanja: ‘Zašto je htjela da umre? Je li razumjela da je kraj procesa Dignitas smrt? Je li htjela da ode kući i razmisli?‘.

Bilo je oko 10 sati ujutro kad smo moja sestra i ja sjedjele s obje strane njenog kreveta i držale je za ruke dok je pijuckala malenu šoljicu lijeka da spriječi povraćanje kobnog pića koje će uslijediti.

Bilo je poljubaca, ali ne i suza: mama se držala hrabro, pa smo morali i mi. Rekla je bezbrižno da je spremna za piće – barbiturat koji izaziva komu, a zatim smrt.

Medicinska sestra je dodala šoljicu mami i ona je brzo popila piće. Oči su joj se zatvorile i pala je u nesvijest za nekoliko sekundi. Pogledala sam svoju sestru, lica iskrivljenog od tuge. Gledali smo kako se mamina prsa dižu i spuštaju sve dok, nekoliko minuta kasnije, nisu prestala. Potekle su nam suze, a zatim smo sjedjele u tišini. Um mi je bio prazan: osjećala sam se otupjelo.

POLICIJSKA ISTRAGA

Ljedeće sedmice će biti kremirana, a zatim će nam njen pepeo poslati. Ponovo smo je poljubili prije nego što smo otišli, lice joj je sada bilo hladno, a onda nas je medicinska sestra otpratila do taksija”.

U roku od dvije sedmice nakon njihovog povratka kući, ispitala ih je policija Humbersidea.

“Potrošili smo hiljade na advokata. Policija je tražila pristup našim bankovnim računima i uzela izjave svjedoka; tražili su Dignitas za mamine bilješke o slučaju; htjeli su vidjeti snimak u kojem je mama objasnila svoju želju da umre i svoje psihijatrijske procjene.

Biti predmet kriminalističke istrage bilo je mučenje. Obožavala sam mamu, ali sada sam bila ljuta i uplašena jer sam samo željela tugovati za njom. Ona bi dijelila moj bijes i strah. Da je znala pravne posljedice za mene, vjerovatno bi odstupila od svoje odluke”.

Inače, dokumentarni film “Simonov izbor” emitiran je na BBC Two 2016. i izazvao je veliki interes.

Televizijska voditeljka Clare Balding objavila je na Twitteru da “sjedi i jeca” gledajući posljednje Binnerove trenutke, dok je voditeljka ITV-a Fiona Phillips rekla da je njegov slučaj pokazao da potpomognuto samoubistvo može biti “valjano”.

Zvijezda BBC Radio 2 Jeremy Vine rekao je da je bilo “poražavajuće” gledati njegovu smrt, a televizijska voditeljka Gabby Logan rekla je da je “emocionalno slomljena  filmom”, piše “Jutarnji list”.

Foto: Simon Binner neposredno prije smrti u Dignitasu (Printscreen/BBC)

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!