Puniša Vojičić: Sve je zataškavao Veselin Veljović, svi znaju od prvog sata ko je ubio Srđana Vojičića

“Već 18 godina trpim teror ravan smrti. To je sramota”, izjavio je Puniša Vojičić. Dodao je da očekuje da će se sve otkriti: “Nadam se. Došao je gospodin dravni tužilac Milorad Marković. Nadam se u Boga i u njega”

Puniša Vojičić, stric ubijenog Srđana Vojičića, kazao je danas da očekuje da će novi vrhovni državni tužilac Milorad Marković pomoći da se konačno u potpunosti rasvijetli taj zločin iz 2006. godine, s obzirom da posjeduje izjavu u kojoj su decidno navedena imena svih učesnika u napadu.

To je saopštio novinarima ispred zgrade podgoričkog Višeg suda, nakon što je odgođen nastavak ponovljenog suđenja Željku M. Vukoviću iz Podgorice, optuženom za ubistvo i pokušaj ubistva književnika Jevrema Brkovića.

U sudu je rečeno da se glavni pretres odgađa zbog nedolaska okrivljenog, a predsjednica vijeća, sutkinja Katarina Padalica objasnila je da će narediti da se izda naredba za prinudno dovođenje Vukovića.

To se dešava nakon što su “Vijesti” u par nastavaka objavile dio prepiske sa Skaj aplikacije, u kojoj dio vođa kavačkog kriminalnog klana i tadašnjih policajaca dogovara da traži iznudu od jednog podgoričkog biznismena, koji je navodno organizovao napad prije 18 godina. Oni se tu pozivaju na izjavu koju im je dao Vuković dok su ga “saslušavali” u Istražnom zatvoru.

Puniša Vojičić kazao je juče da ima izjavu Vukovića, koju je dao državnoj tužiteljki Suzani Milić. Tvrdi da je okrivljeni decidirano naveo sva imena koja su organizovala i učestvovala u ubistvu Srđana i napadu na Brkovića.

“Imam taj zapisnik sa izjavom Vukovića. Niko ništa nije preduzeo. Sve je zataškavao Veselin Veljović. Svi znaju od prvog sata ko je ubio Srđana Vojičića. Već 18 godina trpim teror ravan smrti. To je sramota”, izjavio je Puniša Vojičić.

Dodao je da očekuje da će se sve otkriti: “Nadam se. Došao je gospodin dravni tužilac Milorad Marković. Nadam se u Boga i u njega”.

Advokat Dražen Medojević, punomoćnik porodice Vojičić, rekao je da se na narednom glavnom pretresu mora pojaviti okrivljeni Vuković.

“Već je izdata naredba za njegovo privođenje i nema interes da se ne pojavi. Ukoliko se ne pojavi na tom suđenju, sud će mu vjerovatno odrediti pritvor”, rekao je.

Medojević je podsjetio da je taj zločin iz centra Podgorice do danas ostao nerasvijetljen.

“U nekoliko navrata je okrivljeni Vuković davao odbranu i pokušavao navodno tužiocima da ispriča pravu istinu. To se do današnjeg dana nije desilo. Na glavnim pretresima je bio mnogo konfuzan i njegove izjave su maltene neupotrebljive. Vidjelo se da je njegovo zdravstveno stanje narušeno. Možda pod uticajem narkotika ili narušenog psihičkog stanja, to treba vještak da utvrdi. Okrivljeni Vuković je pokušavao u nekoliko navrata pred postupajućim sudijama da kaže istinu. Tužioci su obavljali razgovore sa njim i onda su rekli da on njima nije dao ta neka svoja nova saznanja. Mi nismo mogli da prisustvujemo tim novim saslušanjima pred postupajućim tužiocem, tako da ne znamo kakvi su to bili pokušaji i šta je tužilaštvo iz njegovih iskaza moglo nešto novo da čuje”, izjavio je novinarima advokat Medojević.

Apelacioni sud je 6. aprila 2023. godine donio rješenje kojim je uvažio žalbe Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Željka Vukovića, ukinuo presudu Višeg suda u Podgorici i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Presudom Višeg suda, optuženi Vuković oglašen je krivim zbog izvršenja krivičnog djela – ubistvo u pokušaju u saizvršilaštvu, za koje je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od tri godine i šest mjeseci.

“Odlučujući o žalbama Višeg državnog tužilaštva u Podgorici i branioca optuženog Željka Vukovića, vijeće Apelacionog suda je utvrdilo da je prvostepena presuda zahvaćena bitnim povredama odredaba krivičnog postupka na čije postojanje ovaj sud pazi i po službenoj dužnosti, jer prvostepeni sud u obrazloženju presude nije naveo razloge o odlučnim činjenicama koje se odnose na postojanje krivičnog djela za koje je optuženi oglašen krivim i osudjen i krivice optuženog za isto, a dati razlozi su nejasni i protivrječni sadržini provedenih dokaza”, navodi se saopštenju Apelacionog suda objavljenom na sajtu suda.

Optužnicom je predstavljeno da je Željko Vuković, oko 21.50 časova 24. oktobra 2006. godine, sa još dvije osobe umišljano pokušao da ubije više osoba.

“Okrivljeni je sa dva NN lica, naoružani pištoljem i metalnim šipkama, došao u Ulicu Obala Ribnice u neposrednoj blizini broja 8, gdje se u mraku skrivao sa njima, čekajući dolazak oštećenog Brkovića i Vojičića, koji je bio u funkciji njegovog obezbjeđenja, znajući da moraju doći na to mjesto jer oštećeni Brković tu stanuje. U trenutku kada su oni došli vozilom ‘audi A6’, okrivljeni Vuković zajedno sa jednim NN licem napao je Brkovića šipkama, tako što je zamahnuo i zakačio gap o glavi, ali je u daljem napadu bio spriječen jer je Brković uspio da mu otme šipku i da ga obori, a za to vrijeme ga je NN lice udaralo metalnom šipkom u glavu i tijelo. Kada je Vojičić krenuo da pomogne Brkoviću, drugo NN lice je odmah u Vojičića, iz pištolja nepoznate marke, ispalio dva hica, od kojih je nastupila smrt”.

Izvor: “Vijesti”

Foto: Srđan Vojičić (Printscreen)

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!