Prof. dr Marko Davinić: Mladi Leskovčanin je jedan od najpriznatijih profesora u Americi

Od Leskovca, preko Šapca, Luizijane, Teksasa do Sjeverne Dakote… Neprekidno obrazovanje, naučno usavršavanje zahtijevalo je velika odricanja. Odlazak od kuće, iz rodnog grada, od prijatelja, stalno privikavanje na novu sredinu… Uža specijalnost su mu virusi i bakterije koje napadaju i štite biljke, ali i proučavanje kvaliteta zemljišta

Profesor doktor mikrobiologije Marko Davinić predaje mikrobiologiju na Teksaškom državnom univerzitetu i Bizmark stejt centru.

Od Leskovca, preko Šapca, Luizijane, Teksasa do Sjeverne Dakote… Neprekidno obrazovanje, naučno usavršavanje zahtijevalo je velika odricanja. Odlazak od kuće, iz rodnog grada, od prijatelja, stalno privikavanje na novu sredinu…

Danas je doktor Davinić među najpriznatijim profesorima u Americi. Uža specijalnost su mu virusi i bakterije koje napadaju i štite biljke, ali i proučavanje kvaliteta zemljišta.

Posljednjih godina Marko često svoje studente dovodi u Evropu. Nedavno je bio u Njemačkoj, uskoro odlazi u Španiju, a želja mu je da uspostavi kontakt i saradnju sa Tehnološkim fakultetom u Leskovcu.

“Interakcija između studenata, na primjer američkih i srpskih studenata, ali i profesora, i razmjena ideja studenata i profesora, ili razmjena perspektive u oblasti nauke, na primjer, bi donijela poboljšanja i srpskog, a i američkog sistema edukacije”, rekao je Marko Davinić.

U rodni grad dolazi rijetko. Roditelji češće odlaze u Sjevernu Dakotu.

Ponos na ono što je njihov sin postigao je veliki, a još veći jer on na svakom koraku ističe da je iz Leskovca, Vlasotinca i Srbije.

“Marko se postavio maltene kao ambasador Srbije. Kad je otišao iz Šapca, odmah je u Luizijani krenuo da se bavi i naučnim radom i sportom. Onda se opredijelio za nauku. Nakon prelaska na Univerzitet u Teksasu, trudio se da uvijek ističe odakle je i kako je došao tu, i da promoviše svoju zemlju”, rekao je Markov otac, Aleksandar Davinić.

Marko je dobio Oktobarsku nagradu od svog rodnog grada.

“Pored lokalnih, regionalnih, državnih, američkih nagrada koje sam dobijao, na primjer dobio sam zvanje najboljeg profesora u Dakoti, ili dobijanja stipendije za istraživanje, ovo mi je prva i jedina nagrada koju sam dobio u Srbiji. Veoma mi je drago da je baš grad Leskovac, odakle potičem, dodijelio priznanje za moj dopisnos u nauci”, kazao je dr Davinić.

Izvor: serbiantimes.info

Foto: Marko Davinić (Printscreen/RTS)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!