Krivokapić: Znam da od sjutra nisam premijer, to je Đukanović dogovorio (VIDEO)

“Ovu Vladu rušili su njeni prvi prijatelji i njeni potonji neprijatelji. Rušili su je lobisti, regionalni političari… Sama od sebe pronalazila se gomila neprijatelja. Javljali su se pojedinci iz bivšeg režima… Nisam to dozvolio jer je jednom moralo to da prestane, jer mi nismo samo egzotična destinacija na lijepom pragu Evrope. To je bila zajednička akcija da se Vlada sruši od onih koji su kreirali tuđe nesreće”, dodao je premijer

Inicijativa za smjenu Vlade odavno je isplanirana i sad se samo ulazi u završnicu tog plana – saopštio je danas premijer Zdravko Krivokapić.

On je kazao da je svjestan da će Vlada u petak biti smijenjena u Skupštini, poručivši da je “narod taj koji se ne može smijeniti, jer je jači od svake politike”.

Premijer je u obraćanju iz Vlade, koje je kasnilo pola sata, kazao da su mu poslanici “svojim manipulatorskim pristupom” danas onemogućili da iskaže u parlamentu stav o aktuelnoj političkoj situaciji.

U Skupštini danas nije usvojen dnevni red na kom je bio predlog premijera za smjenu potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

“Ostao sam na stavu požrtvovane borbe za zdravu Crnu Goru i dostojanstven život njenih građana. Spekulisalo se da ću podnijeti ostavku, neki su me nagovarali da je to najbolji put… Kažem da mi ništa ne znači hoću li biti premijer danas ili dan više. Želim da građani vide ko je ko u Crnoj Gori. Znam da ću prestati da budem premijer sljedećeg dana, jer je to dogovorio gospodin (Milo) Đukanović s onim dijelom zajedničke koalicije koja je iskazana voljom građana na izborima 30. avgusta 2020.”

Rekao je da je saradnicima govorio da će “maske pasti”, ali da nije dovoljno da padnu, već da se “skinu do kraja”.

“Maske su pale, ko to želi da vidi – može; ko ne želi – ne mora”.

Krivokapić je rekao da je univerzitetski profesor, a da je u politiku ušao zbog Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kazao je da je “ispunio amanet” prema čovjeku (mitropolitu Amfilohiju) kojem je obećao da će osim Zakona o slobodi vjeroispovijesti biti povećane i zarade građana.

“Moj predlog za razrješenje Abazovića mogao je biti pokrenut i ranije. Ipak, nisam želio da do posljednjeg trenutka započinjem proces u kom bi bio proglašen za krivca”, istakao je.

Tvrdi da su vicepremijer Abazović, ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović i šef policije Zoran Brđanin željeli da spriječe ustoličenje mitropolita Joanikija 5. septembra prošle godine na Cetinju.

Krivokapić tvrdi i da ništa tajno nije radio.

“Nisam imao nijedan tajni susret. Ali ima jedna velika pouka. Podli pazar možete da nazivate manjinska, rogamska, tehnička vlada… To je banana vlada. Znam da je najveći saveznik istine strpljenje. To sam obećao jednom od najvećih sinova ovog naroda, koji je zaslužan za slobodu koja nas je zasula – mitropolitu Amfilohiju. Ovu Vladu rušili su njeni prvi prijatelji i njeni potonji neprijatelji. Rušili su je lobisti, regionalni političari… Sama od sebe pronalazila se gomila neprijatelja. Javljali su se pojedinci iz bivšeg režima… Nisam to dozvolio jer je jednom moralo to da prestane, jer mi nismo samo egzotična destinacija na lijepom pragu Evrope. To je bila zajednička akcija da se Vlada sruši od onih koji su kreirali tuđe nesreće”, dodao je, prenose “Vijesti”.

Rekao je da Vlada nije mogla preživjeti “napad koji dolazi iznutra”, i da je jedinstvo moralo da bude najveća snaga izvršne vlasti.

“Najviše su od ove Vlade dobili oni koji su najmanje radili i najviše galamili. Oni koji su mislili da mogu postati gospodari, da vladaju sami”.

Podsjetio je da je Abazovića lično predložio za vicepremijera, a da sad on s “poraženom Demokratskom partijom socijalista (DPS) treba da glasa nepovjerenje Vladi”.

“Predložio je, dakle, da mu DPS pomogne da se razriješi od samoga sebe. Mislim da je to upečatljiva slika koja govori više od hiljadu riječi. Zaboravio je na moralnu obavezu da u nezadovoljstvu podnese ostavku. Zahvalan sam što je strpljenje pobijedilo i što je vrijeme razobličilo laž”, naveo je Krivokapić.

Potpuno je prirodno, kako je rekao, da kad vas neko ruši iznutra pokrenete pitanje razrješenja.

“Ta procedura koju sam pokrenuo čuva dostojanstvo države i državne politike. Da nije bilo strpljenja, javnost bi bila upućena u sve što se kuvalo i valjalo.”

Građani su, kako je rekao, “vidjeli sve i sve znaju”.

“Mogao sam 5. septembra predložiti njegovo (Abazovićevo) razrješenje, jer je nekoliko pojedinaca koje je birao podržalo anitustavna, anticrkvena i antigrađanska dešavanja na Cetinju. Na svu sreću, profesionalci u sektoru bezbjednosti i odbrane nisu kalkulisali i bili su snaga ove Vlade da se spriječi ustavni puč. Kreatori puča izabrali su novi poligon. Ono što se na Cetinju nije moglo završiti, izmjestili su u okvir ove Vlade. Ovo je dobro pripremljena električna stolica. Tada je trebalo ne samo da sagori premijer, već da se sukobi narod”, rekao je Krivokapić.

Poručio je da će strpljenjem biti “razoren i ovaj beščasni plan”.

“U ovoj bici jedino oružje je državnička odgovornost. Da bih iskazao zabrinutost za budućnost Crne Gore, za našu djecu, za ono što Crna Gora ima… Neće se niko moći sakriti, biće jasno ko je kome šta obećavao, ko je šurovao s bivšim režimom. Svi ćemo brzih dana znati. Potonja prevara će biti veća od prve”, rekao je Krivokapić.

Kazao je kako se nada se da će građani “dobro otvoriti oči” na izborima, kad god oni budu.

“Sjetite se koga ste birali i kako ćete ubuduće birati. Nemojte više nikad birati one koji neće zastupati vaše interese.”

Krivokapić je na kraju uputio zahvalnost predsjedniku Skupštine Aleksi Bečiću koji je, kako je kazao, uz njega ostao dosljedan sporazumu iz septembra 2020.

“Pozivam građane da ne izlaze na ulice. Mir i bezbjednost su važniji od svih igara i interesa. Ostanite kući, posmatrajte…”

Nakon obraćanja, Krivokapić je odmah izašao iz sale, a novinarima nisu bila dozvoljena pitanja.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!