Ukrajinci prvi put objavili snimak američkog tenka u akciji: “Pogledajte kako secira okupatore” (VIDEO)

“Dok ruski okupatori nastoje shvatiti gdje se zapravo nalaze tenkovi Abrams, tenkisti 47. mehanizovane brigade seciraju Ruse i njihovu opremu već duže od mjesec dana”, piše u objavi na Telegram kanalu 47. motorizovane brigade

Iako su u Ukrajinu stigli još prije nekoliko mjeseci, američke tenkove Abrams dosad još nismo vidjeli u akciji. No, sada su se na društvenim mrežama pojavili snimci kako jedan Abrams tenk puca na ruske položaje pokraj Avdiivke, grada iz kojeg su se ukrajinske snage nedavno bile prisiljene povući.

Video-snimak Abramsa u akciji objavila je u petak ukrajinska 47. mehanizovana brigada.

“Dok ruski okupatori nastoje shvatiti gdje se zapravo nalaze tenkovi Abrams, tenkisti 47. mehanizovane brigade seciraju Ruse i njihovu opremu već duže od mjesec dana”, piše u objavi na Telegram kanalu 47. motorizovane brigade.

Na snimku se prvo vidi kako Abrams vozi blatnjavom cestom negdje na istoku Ukrajine, a potom i kako ispaljuje granate prema ruskim položajima.

Ukrajini su Amerikanci donirali 31 tenk Abrams, iako ne u najnovijoj varijanti, već u M1A1 verziji.

Osim Abramsa, Ukrajina je zapadne tenkove dobila i od Ujedinjenog Kraljevstva koje je poslalo 14 Challenger 2 tenkova (od kojih je najmanje jedan uništen), dok je niz evropskih zemalja poslalo tenkove Leopard 1 i Leopard 2. Ali, ukupno nije riječ ni o 100 Leoparda koji su dosad stigli u Ukrajinu, piše “Jutarnji list”.

 

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!