Naučnici otkrili prvi potpuni fosil „zmaja“ star 240 miliona godina (VIDEO)

Dr Nik Frejzer iz Nacionalnog muzeja Škotske, koji je bio dio međunarodnog tima koji je proučavao fosil, rekao je da je to prvi put da su naučnici mogli da ga vide u cjelini. Po njegovim riječima, to je bila „veoma čudna životinja“. „Imao je udove poput peraja, a vrat mu je bio duži od tijela i repa zajedno“, rekao je

Međunarodni tim naučnika otkrio je u južnoj Kini prvi potpuni fosil pet metara dugog vodenog gmizavaca iz perioda trijasa koji pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, prenosi BBC.

Fosil je star 240 miliona godina i nazvan je „zmaj“ jer ima izuzetno dug vrat.

Fosil, prenosi N1 Srbija, pripada vrsti Dinocephalosaurus orientalis, koja je prvobitno identifikovana još 2003. godine.

Dr Nik Frejzer iz Nacionalnog muzeja Škotske, koji je bio dio međunarodnog tima koji je proučavao fosil, rekao je da je to prvi put da su naučnici mogli da ga vide u cjelini. Po njegovim riječima, to je bila „veoma čudna životinja“.

„Imao je udove poput peraja, a vrat mu je bio duži od tijela i repa zajedno“, rekao je.

Frejzer je dodao da je „dugačak i fleksibilan vrat“, sa 32 odvojena pršljena, možda pružio prednost u lovu – omogućavajući Dinocephalosaurusu orientalisu da traži hranu u podvodnim pukotinama.

Fosil je otkriven u drevnim naslagama krečnjaka.

„Ovo otkriće samo doprinosi neobičnosti trijasa“, rekao je dr Frejzer za BBC i dodao da svaki put kada pogledaju te naslage, nađu nešto novo.

Rad koji opisuje novopronađeni fosil ove životinje objavljen je u akademskom časopisu „Earth and Environmental Science: Transactions of the Royal Society of Edinburgh“.

Foto: Printscreen

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!