Majka Navaljnog otkrila kako je Putinova vlast ucjenjuje: „Ako hoćeš da dobiješ tijelo sina, moraš da ispuniš tri uslova“

Novinar CNN-a Metju Čens rekao je da je Kremlj saopštio kako nije čuo ni vidio komentare Ljudmile Navaljne. Prema njegovim riječima, Ljudmili nije bilo dozvoljeno da raspravlja o načinima organizovanja sahrane njenog sina. “Vlast uopšte ne interesuje kako se osjeća porodica Navaljni i kako je sve ovo uticalo na njih“, kaže novinar

“Ucjenjivali su me i postavili uslove – gdje, kada i kako Aleksej treba da bude sahranjen”, rekla je Ljudmila Navaljna, majka preminulog opozicionog političara Alekseja Navaljnog.

„Htjeli su da to bude tajno obavljeno i da je neophodno da ispunim tri uslova kako bismo dobili tijelo“, kazala je Ljudmila za CNN u video obraćanju.

Novinar CNN-a Metju Čens rekao je da je Kremlj saopštio kako nije čuo ni vidio komentare Ljudmile Navaljne.

Prema njegovim riječima, Ljudmili nije bilo dozvoljeno da raspravlja o načinima organizovanja sahrane njenog sina.

„Vlast uopšte ne interesuje kako se osjeća porodica Navaljni i kako je sve ovo uticalo na njih“, kaže novinar.

Tijelo Alekseja Navaljnog bi moralo da se transportuje u Moskvu specijalnim letom. Ona se nakon sinovljene smrti obratila direktno ruskom lideru Vladimiru Putinu, zahtijevajući da joj preda Aleksejevo tijelo.

„Vladimire Putine, dozvoli mi da konačno vidim svog sina“, rekla je majka Navaljnog u video poruci ruskom predsedniku, prenosi Rojters.

Ona je zatražila da joj „konačno predaju tijelo Alekseja“ kako bi mogla dostojno da ga sahrani.

LJUDMILA VIDELA TIJELO SINA

Ljudmila je, piše portal Nova.rs, takođe rekla da joj je pokazano Aleksejevo tijelo.

Govoreći na Navalnjovom YouTube kanalu, Navaljna je rekla da ruske vlasti tvrde da znaju uzrok njegove smrti i da imaju „svu medicinsku i pravnu dokumentaciju“.

Ona je zajedno sa advokatom Alekseja Navaljnog otputovala u subotu u Salekhard, gdje su zatvorske vlasti rekle da će tijelo opozicionog lidera biti pregledano – ali kada su stigli u mrtvačnicu, rečeno im je da tijelo nije tamo.

Aleksej Navaljni preminuo je u petak, 16. februara, potvrdila je ruska Federalna kazneno-popravna služba za Jamalo-Nenecki okrug, gdje je služio kaznu zatvora od 30 godina zbog osnivanja i finansiranja ektremističke organizacije i njenih aktivnosti, a bio je poznat kao oštar kritičar Kremlja.

Kako je saopšteno iz zatvora, Navaljni se osjećao loše posle jutarnje šetnje i izgubio je svijest, nakon čega je neuspješno reanimiran.

Oni koji su bili u istoj zatvorskoj koloniji kao Navaljni, imaju drugačiju verziju događaja.

DRUGA VERZIJA SMRTI NAVALJNOG

Komunikacija sa zatvorenicima u kaznenoj koloniji IK-3 na ruskom Arktiku nikada nije bila laka, zbog strogog režima pritvora i nevjerovatne udaljenosti. Sada je postalo još teže nego obično kontaktirati bilo koga u IK-3 bez posredovanja Federalne kazneno-popravne službe nakon objave o smrti Navaljnog.

„Sve je počelo kada su ubrzali našu večernju rutinu. To se obično dešava na praznicima kada stražari žure da odu da slave, ali nije bio praznik. Onda su nas zatvorili, zabranili svako kretanje između baraka i pooštrili obezbjeđenje. Čuli smo da kasno noću automobili ulaze u zatvor, neki metež, ali kroz prozore ćelija nismo mogli da vidimo šta se dešava“, rekao je zatvorenik.

Istakao je da su stražari sledećeg jutra prvo izvršili detaljan pretres ćelija zatvorenika, oduzimajući telefone, špilove karata, pa čak i grijače. Čuvari su zvučali kao da dolazi spoljna inspekcija.

„Obično i uprava i zatvorenici za takve provjere saznaju oko mjesec dana unaprijed i spremaju se za njih, jer ni čuvari ni zatvorenici ne žele da inspektori utvrde bilo kakve prekršaje. I tako smo očekivali inspekciju iz vedra neba! Mora da se nešto dogodilo“, kaže on.

U petak oko 10 sati, među zatvorenicima se proširila vijest o smrti Navaljnog.

Foto: Aleksej Navaljni (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!