Američka vojska izvela “vanredni” let preko Ukrajine

Ruski napad na ukrajinske ratne brodove u Crnom moru kod Kerčkog prolaza, koji nije bio isprovociran, opasna je eskalacija u nizu sve više provokativnih i prijetećih aktivnosti”, saopštio je Pentagon

Foto: Printscreen

Američka vojska objavila je u četvrtak da je izvela “vanredni” let preko Ukrajine u sklopu Sporazuma o otvorenom nebu, kako bi potvrdila svoju predanost toj zemlji nakon što je Rusija zaplijenila tri ukrajinska ratna broda kod Krima, dok je ukrajinski parlament u međuvremenu simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i saradnji s Rusijom.

“Ruski napad na ukrajinske ratne brodove u Crnom moru kod Kerčkog prolaza, koji nije bio isprovociran, opasna je eskalacija u nizu sve više provokativnih i prijetećih aktivnosti”, saopštio je Pentagon.

“Sjedinjene Države žele bolje odnose s Rusijom, ali to se ne može dogoditi dok se njene nezakonite i destabilizujuće djelovanje nastavlja u Ukrajini i drugdje”.

U međuvremenu, ukrajinski parlament je danas simbolički raskinuo sporazum o prijateljstvu i saradnji s Rusijom, nakon više od četiri godine krize i otvorenog vojnog sukoba kod Kerčkog prolaza, javlja France Presse.

Odluka će stupiti na snagu u aprilu iduće godine, a podržalo ju je 277 zastupnika, dok je minimalno bilo potrebno 226.

Sporazum je stupio na snagu u aprilu 1999. i svakih deset godina trebao bi da se automatski produži. Ukrajina to sada neće učiniti, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!