Spajić: Mandićeve poruke miroljubivije nego Dalaj Lamine, skoro pola Srba u Crnoj Gori za NATO

Poručio je da želi zauvijek promijeniti Crnu Goru. “Vjerujte mi, na taj način ćemo ih promijeniti sve, kao i njihove glasače. Ako se političari ne promijene, postaće istorija.” Spajić je rekao da bi Crna Gora mogla iznenaditi mnoge i do kraja godine zatvoriti “rekordan” broj pregovaračkih poglavlja

Premijer Milojko Spajić je rekao da je članstvo Crne Gore u NATO-u 2020. godine podržavalo pet odsto Srba u Crnoj Gori, a da je danas to “skoro pola – pola”.

Razlog za to je smanjenje polarizacije u društvu i fokusiranje na “zajedničke stvari koje nas guraju naprijed”, kazao je Spajić, koji je govorio u sali Centra za evropsku politiku (EPC) u Briselu, gdje je održao politički brifing na temu: „Nova vlada, novi izgledi? Oživljavanje nastojanja Crne Gore za pristupanje EU”.

“Crna Gora je morala da postane veoma inkluzivna i otvorena prema svim identitetskim grupama, načinu na koji se izražavaju… Ali, uz crvenu liniju. Morate poštovati njihove običaje, nasljeđe, način na koji gledaju na svijet… Morate biti blagi i pokušati naći kopromis. Ali, u isto vrijeme, morate biti grubi, kada govorimo o unutrašnjoj politici, jer je važno da imamo unutrašnju koheziju”, rekao je premijer.

Ocijenio je da je Crna Gora skromna. “Ne možemo promijeniti Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju, ali možemo predvoditi primjerom – prvo promjeni sebe, uradi domaći i budi uspješan… Onda će to EU, nadamo se, prepoznati i ubrzati naš evropski put. Time bi se poslala snažna poruka i drugima.”

Kazao je da Crna Gora ima veoma snažne stavove kada su u pitanju NATO, rat u Ukrajini, EU integracije, zajednička politika… “Ali to ne znači da treba da imamo užasne odnose sa Srbijom. Ne možemo ih osuđivati, deset puta smo manji. Možda to mogu Njemačka, Francuska, ali ne i mi.”

Spajić je, na pitanje o regionalnoj inicijativi “Otvoreni Balkan” rekao da je integracija regiona važna i da je Crna Gora želi, ali da ne može biti zamjena, ni u kom smislu, za članstvo u EU.

“Štagod da je ‘plan B’, nećemo mu se pridružiti. Ono što je ‘plan A’, sto odsto smo u tome”, poručio je.

Spajić je rekao da su političari u Crnoj Gori “u suštini trgovci.”

“Ako glasam za vrhovnog tužioca, može li moja partija imati člana u odboru direktora… U redu, može… Ne živimo u savršenom svijetu, imate to što imate. Ako se žalim sad i plačem, dolazim iz korporativnog svijeta i mislim da su političari užasni – da, mogu da plačem i da imam nula rezultata. Moramo isporučiti rezultate. Za to morate biti realistični i naći rješenja, naravno u skladu sa zakonom, sve što se može uraditi malim političkim uslugama, pominjanjem njihovog imena ponekad, čestitanjem, svim tim masažama ega – sve ćemo to da uradimo, zato što želimo rezultate.”

Spajić je, na pitanje koliko je Crna Gora spremna da se suprotstavi prijetnjama koje nose dezinformacije, rekao da je Crna Gora prošla kroz veoma težak period zbog malignog stranog uticaja, posebno ruskog, i da mora postati mnogo otpornija.

Ukazao je i na značaj medijskih zakona. “Evropska komisija i svi ostali moraju imati u vidu da je strani maligni uticaj veoma potentan, posebno kroz medije”, dodao je, pišu “Vijesti”.

Jedno od pitanja prisutnih bio je i odlazak šefa Kabineta predsjednika Skupštine, kao i funkcionera Nove srpske demokratije i Demokratske narodne partije na neustavni Dan Republike Srpske.

Muškarac koji je postavio pitanje je konstatovao da je proslava neustavnog praznika u suprotnosti sa evropskim vrijednostima i vladavinom prava, sa čime se Spajić saglasio.

“Nema dileme da želimo poštovati teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ne želimo da ugrozimo našeg divnog susjeda, sa kojim imamo sjajne odnose. Političari u Crnoj Gori imaju istoriju iracionalnog ponašanja. (U Crnoj Gori) svako ima jako mišljenje, ekstremni, napumpani ego, lako je stvoriti ideološke, etničke, religiozne tenzije. To je bio slučaj u prošlosti”, rekao je Spajić.

Kazao je i da je “obilje etničkih aktivnosti jer su svi ti političari izgubili rat sa politikom Pokreta Evropa sad”.

“Niko ne želi da glasa za njih. Ljudi gladaju sa PES, zašto? Kažemo – imaćete veće plate, penzije, depolarizovano društvo, članstvo u EU, bolju budućnost vaše djece… Svi drugi su u panici kako da odgovore na to, zato su iracionalnim ponašanjem pokušavali da privuku pažnju. Vidjeli su da to nisu mogli uspjeti u tome”.

Ukazao je i da šef parlamenta Andrija Mandić nije bio na proslavi Dana RS.

“Vide da nikoga više nije briga za takvo ponašanje i da sve manje građana glasa za politiku podjela”, rekao je Spajić.

Osvrnuo se i na Mandićevu posjetu Briselu ove sedmice.

“Sjajne poruke, Dalaj Lamine nisu toliko miroljubive kao njegove. Drago mi je zbog toga”, kazao je premijer.

Poručio je da želi zauvijek promijeniti Crnu Goru. “Vjerujte mi, na taj način ćemo ih promijeniti sve, kao i njihove glasače. Ako se političari ne promijene, postaće istorija.”

Spajić je rekao da bi Crna Gora mogla iznenaditi mnoge i do kraja godine zatvoriti “rekordan” broj pregovaračkih poglavlja.

Foto: Milojko Spaić (Vlada Crne Gore)

Idi na VRH
error: Content is protected !!