Đukanović: Situacija u Crnoj Gori se pogoršala zbog iznenadnog stavljanja na dnevni red pitanja ugovora sa SPC

“Predsjednik je naglasio da razvoj događaja koji je nametnula Vlada nije dobar put i da nam trebaju teme na kojima ćemo širiti građanski konsenzus, a ne one koje produbljuju razlike. Uz ocjenu da je i dalje nejasno zbog čega je to urađeno, Predsjednik je naglasio optimizam u pogledu donošenja odluka u parlamentu koje se od nas očekuju od evropskih partnera, vjerujući da se uprkos ovom autogolu može sačuvati živom prilika za Crnu Goru”, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da se situacija u Crnoj Gori pogoršala zbog iznenadnog stavljanja na dnevni red pitanja ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC).

“Predsjednik je naglasio da razvoj događaja koji je nametnula Vlada nije dobar put i da nam trebaju teme na kojima ćemo širiti građanski konsenzus, a ne one koje produbljuju razlike. Uz ocjenu da je i dalje nejasno zbog čega je to urađeno, Predsjednik je naglasio optimizam u pogledu donošenja odluka u parlamentu koje se od nas očekuju od evropskih partnera, vjerujući da se uprkos ovom autogolu može sačuvati živom prilika za Crnu Goru”, saopšteno je iz Službe za informisanje predsjednika.

Đukanović se danas u Rezidenciji na Cetinju sastao sa visokim predstavnikom EU za vanjsku i bezbjednosnu politiku Žozepom Boreljom, koji boravi u posjeti Crnoj Gori.

Predsjednik se osvrnuo na aktuelne prilike u regionu i našoj zemlji, iznoseći zabrinutost zbog pokolebanosti Zapadnog Balkana u perspektivu članstva u EU.

“Predsjednik je izrazio posebno zadovoljstvo što Borelja dočekuje u Prijestonici koja je znak prepoznavanja Crne Gore i njena kulturna i istorijska riznica, zato je posebna čast kada naši prijatelji iz međunarodne zajednice posjete i Cetinje, na čemu je zahvalio. On je izrazio zahvalnost i za održano obećanje o posjeti Crnoj Gori, veoma važnoj baš u ovom trenutku jer su našoj zemlji sada važniji nego ikad savjeti prijatelja i partnera. Predsjednik je pozdravio održavanje Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje u Crnoj Gori, prvi put u zemlji kandidatu za članstvo, što razumijemo na pravi način, ne samo kao pažnju već i kao podsticaj Crnoj Gori da istraje na pravom putu”, piše u saopštenju.

Visoki predstavnik EU Borelj zahvalio je predsjedniku za susret i gostoprimstvo i, kako je kazao, korisno objašnjenje situacije. On je kazao da je organizovanje Savjeta prvi put nakon 2019. godine potvrda da su stvari stagnirale i da iako još uvijek najnaprednija u procesu pridruživanja, Crna Gora je izgubila dosta vremena. Održavanjem Savjeta u Crnoj Gori odraz je namjere da se pošalje jasan signal podrške našoj zemlji, što je zaslužila postavljenim prioritetima i punom usaglašenošću sa vanjskom politikom EU.

On je poručio da je neophodno da svi akteri zadrže fokus na evropskoj agendi i ne skreću pažnju ni na koje drugo pitanje. Borelj naglašava potrebu dijaloga, izgradnje šireg konsenzusa i konsultacija oko ovog pitanja koje dijeli ljude. Šta god da radite, ovu godinu iskoristite da budete usredsređeni na evropske procese, poručio je Borelj, i zamolio za punu uključenost Predsjednika kao nekog ko može da moderira ove procese. Crna Gora je izgubila puno vremena. Puno toga ima još da se uradi, a vremena je malo, savjet je Borelja.

Predsjednik je zahvalio na podsticajnoj poruci ističući da je nedopustivo neodgovorno ne pokušati iskoristiti šansu koja se ukazala.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Idi na VRH
error: Content is protected !!