Crna Gora, Ujedinjene nacije i dijaspora: Zajedno do ciljeva održivog razvoja

Istaknuto je da je saradnja Crne Gore i UN-a utemeljena na uzvišenim vrijednostima pravde, prava, sloboda i jednakosti. U tom smislu, Okvir saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija ima potencijal da dodatno unaprijedi saradnju i cjelokupnu društveno-ekonomsku situaciju u Crnoj Gori. Kao takav, Okvir saradnje se nadovezuje na Nacionalnu strategiju održivog razvoja, koja je odgovor nacionalne politike na Agendu 2030, čijem je postizanju Crna Gora snažno opredijeljena

Crna Gora i Kancelarija Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori organizovali su prijem povodom Dana državnosti Crne Gore, a na marginama Političkog foruma na visokom nivou koji se organizuje u okviru Ekonomskog i socijalnog savjeta Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Šefica delegacije Crne Gore, ministarka ekologije prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, podsekretar Ujedinjenih nacija za razvojnu saradnju Oskar Fernandez Taranko i rezidentni koordinator sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori Piter Lundberg saglasili su se da je Crna Gora pouzdan partner i da snažno doprinosi ostvarivanju globalne Agende za održi razvoj 2030.

Prijem je bio prilika da se predstavi Okvir saradnje za održivi razvoj 2023-2027. godine koji je Vlada Crne Gore usvojila početkom jula i koji definiše tri prioritetne oblasti saradnje: (I) inkluzivni ekonomski razvoj i održivost životne sredine, (II) razvoj ljudskog kapitala, smanjenje ranjivosti i socijalne inkluzije, te (III) društvena kohezija u kontekstu upravljanja usmjerenog na ljude, vladavine prava i ljudskih prava. Na prijemu je prezentovan i model zajedničkog finansiranja za održivi razvoj – Fond za ubrzani razvoj Crne Gore (Montenegro Acceleration Fund), na čijem osnivanju rade Vlada i Sistem Ujedinjenih nacija.

Istaknuto je da je saradnja Crne Gore i UN-a utemeljena na uzvišenim vrijednostima pravde, prava, sloboda i jednakosti. U tom smislu, Okvir saradnje Crne Gore i Ujedinjenih nacija ima potencijal da dodatno unaprijedi saradnju i cjelokupnu društveno-ekonomsku situaciju u Crnoj Gori. Kao takav, Okvir saradnje se nadovezuje na Nacionalnu strategiju održivog razvoja, koja je odgovor nacionalne politike na Agendu 2030, čijem je postizanju Crna Gora snažno opredijeljena.

Naglašeno je da pristupanje Crne Gore Evropskoj uniji ostaje najvažniji spoljnopolitički cilj i razvojni put, te da će jačanje sinergije između procesa pristupanja EU i Ciljeva održivog razvoja pokrenuti niz transformativnih promjena u zemlji, omogućavajući Crnoj Gori pametan i efikasan pristup u implementaciji obje razvojne agende.

S tim u vezi, inicijativa da se finansijska struktura Okvira saradnje dopuni uvođenjem Fonda za ubrzanje Crne Gore (Montenegro Acceleration Fund) kao strateškog alata za unapređenje partnerstva naše zemlje i Ujedinjenih nacija, ali i drugih partnerskih zemalja i partnera u sprovođenju Agende 2030 i procesa pristupanja EU, produbiće posvećenost rezultatima u okviru nacionalnih prioriteta i ojačati zajedničko vlasništvo nad razvojnim rezultatima.

Posebnu podršku ovom pristupu istakle su Švajcarska i Luksemburg, naglašavajući svoju posvećenost reformi Ujedinjenih nacija, te podršku razvoju Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji i implementaciji Agende održivog razvoja, pozivajući istovremeno druge partnerske zemlje da podrže strateški razvoj Crne Gore. Fond za ubrzani razvoj Crne Gore može biti i alat koji će kanalisati podršku koju crnogorska dijaspora tradicionalno pruža razvoju zemlje, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Video o Fondu za ubrzani razvoj Crne Gore:

Idi na VRH
error: Content is protected !!