Kovač: Očekujem da Temeljni ugovor uskoro bude potpisan u Podgorici

Svim vjerskim zajednicama su vrata otvorena, CPC-u takođe, i pozivam ih da se svi jave, da ispostave inicijativu i da uđemo u proces regulisanja međusobnih prava i obaveza. Što se tiče korišćenja određenih objekata, ni u ovom ugovoru koji je sada predmet, ne regulišu se imovinska prava i obaveze, ona su regulisana Ustavom i Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, dakle mi u tom dijelu ne možemo ulaziti u svojinska ovlašćenja, a naravno ukoliko neka vjerska zajednica ili bilo koje drugo pravno lice ima pretenzije prema nekoj pokretnoj ili nepokretnoj stvari postoji zakonski put, procedura u kojoj će moći ili neće moći da dokažu to svoje pravo

Ministar pravde Marko Kovač očekuje da će Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom biti potpisan uskoro u Podgorici.

Kovač je u intervjuu Televiziji Vijesti rekao da su i Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi otvorena vrata, pozivajući je da podnese inicijativu za potpisivanje ugovora.

Kaže da izručenje Svetozara Marovića Crnoj Gori nije samo pravni problem, najavljuje izmjene više zakona iz oblasti pravosuđa i vjeruje da će Crna Gora dobiti završna mjerila za poglavlja 23 i 24 do kraja godine.

Na pitanje kakva je dalja procedura nakon što je Temeljni ugovor sa SPC izglasan na Vladi, Kovač je odgovorio:

“Ono što bi bio logičan slijed događaja jeste da Vlada Crne Gore službeno obavijesti Sinod SPC o usvajanju predloga dokumenta i da se nakon toga dogovori neki zajednički termin potpisivanja tog ugovora”.

Je li se do sada govorilo o nekim rokovima?

Mislim da je sasvim prirodno da to bude u nekom relativno skorijem periodu, da se pronađe adekvatan termin i da se na prigodan način taj proces okonča.

I hoće li potpisivanje biti u Crnoj Gori?

U Podgorici će biti potpisivanje Temeljnog ugovora.

Da li postoji prostor da se sadržina tog dokumenta mijenja i opet dođe na Vladu?

Mislim da nema potrebe za tim osim u nekom lektorskom dijelu da se određene stvari upodobe u pogledu određenih zamjerki koje su se čule, koje smatram da jesu opravdane. Konkretno mislim na formulaciju pokretne i nepokretne imovine. Mislim da bi trebalo to upodobiti Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima i primijeniti adekvatnu zakonsku terminologiju.

Kakav je Vaš stav o tome da se ovakav ugovor potpiše sa CPC?

Ja nikakav problem nemam, naprotiv. Svim vjerskim zajednicama su vrata otvorena, CPC-u takođe, i pozivam ih da se svi jave, da ispostave inicijativu i da uđemo u proces regulisanja međusobnih prava i obaveza. Što se tiče korišćenja određenih objekata, ni u ovom ugovoru koji je sada predmet, ne regulišu se imovinska prava i obaveze, ona su regulisana Ustavom i Zakonom o svojinsko-pravnim odnosima, dakle mi u tom dijelu ne možemo ulaziti u svojinska ovlašćenja, a naravno ukoliko neka vjerska zajednica ili bilo koje drugo pravno lice ima pretenzije prema nekoj pokretnoj ili nepokretnoj stvari postoji zakonski put, procedura u kojoj će moći ili neće moći da dokažu to svoje pravo.

Sa domaćih i međunarodnih adresa deblokada pravosuđa postavlja se kao uslov za ubrzanje evropskog puta Crne Gore. Kako će Crna Gora u ovakvom političkim prilikama uspjeti da dođe do imenovanja u Sudskom savjetu, VDT-u, Vrhovnom sudu, Ustavnom sudu?

Mislim da smo najbliži rješenju tog pitanja, dakle imenovanju uglednih pravnika u Sudskom savjetu, nadam se da ćemo na isti način pristupiti i ovim drugim temama. Naglasio bih da je Ministarstvo pravde na javnu raspravu dalo izmjene i dopune Zakona o sudskom savjetu, da ćemo u narednom peridu, do kraja jula završiti rad na izmjenama Krivičnog zakonika, Zakona o krivičnom postupku i da će do kraja jula i ti zakonski tekstovi biti dati na javnu raspravu. Takođe, sa ekspertima EK razmatrali smo Zakon o oduzimanju inovine stečene krivičnom djelatnošću i da ćemo za desetak dana i taj revidirani zakonski tekst imati gotov i računamo da bi negdje u septembru on trebalo konačno da bude i usvojen.

Očekujete li završna mjerila za poglavlja 23 i 24 do kraja godine?

Ja sam siguran da, ako bude političke zrelosti, i spremnosti za dijalog da ćemo mi ispuniti sva privremena mjerila i dobiti završna mjerila krajem godine.

Da li Crna Gora može još bilo šta da uradi kada je u pitanju izručenje Svetozara Marovića i da li ste Vi, u tom kontekstu, imali kontakte sa Vašom koleginicom iz Srbije?

Nećemo odustati od izručenja Marovića. Postoji opcija shodno Ugovoru o izvršenju presuda u krivičnim stvarima između Srbije i Crne Gore da Svetozar Marović tu kaznu izvrši u Srbiji. Međutim, mi nećemo zahtijevati to, naprotiv. Nadam se da ćemo imati neke pozitivnije reakcije od strane Srbije koje su do sada izostale.

Jeste li imali kontakt sa koleginicom iz Srbije?

Ja nisam. Svakako, planiram da u narednom periodu pokrenem opet to pitanje. Međutim, izgleda da ovdje nije samo pravni problem i da možda postoje neki drugi razlozi zbog kojih Svetozar Marović još nije izručen.

Politički?

Ne bih sad o tome.

Izvor: vijesti.me

Foto: Marko Kovač (GOV.ME)

Idi na VRH
error: Content is protected !!