Apelacioni sud oslobodio okrivljene za ubistvo Slavka Ćuruvije

Po ocjeni Apelacionog suda, i pored svih izvedenih dokaza, tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gdje, kao što se navodi u dispozitivu optužnice, učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za lišenje života vlasnika, direktora glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dnevni telegraf” i nedjeljnika „Evropljanin” Slavka Ćuruvije, a nije izveden nijedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dat od strane NN lica “iz najviših struktura vlasti”

Apelacioni sud u Beogradu objavio je presudu donijetu prije skoro deset mjeseci po kojoj su okrivljeni za ubistvo Slavka Ćuruvije – Radomir Marković, Milan Radonjić, Miroslav Kurak i Ratko Romić oslobođeni krivice, objavio je Insajder.

Sud je, usvajanjem žalbi odbrane i djelimičnim usvajanjem žalbe Tužilaštva, preinačio prvostepenu presudu i okrivljenog Markovića oslobodio od optužbe da je izvršio krivično djelo teško ubistvo u podstrekavanju, a okrivljene Milana Radonjića, Miroslava Kuraka i Ratka Romića da su, kao saizvršioci, izvršili krivično djelo teško ubistvo, piše Insajder.

Apelacioni sud je, kako se navodi, nakon održane sjednice vijeća, donio odluku da otvori pretres pred drugostepenim sudom, jer je „osnovano izjavljenim žalbama ukazano da je prvostepeni sud i u ponovljenom postupku učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka zbog kojih nije bilo moguće ispitati pravilnost i zakonitost pobijane presude, a takođe nije postupio po nalogu drugostepenog suda i nije otklonio nepravilnosti na koje je ukazano ranije donijetim rješenjem Apelacionog suda“.

Dodaje se da je prvostepeni sud presudom koja je osporavana žalbama “prekoračio optužbu, povredio identitet optužbe i presude i nije riješio predmet optužbe, a pritom je i selektivnom ocjenom dokaza u potpunosti zanemario određene činjenice koje proizlaze iz izvedenih dokaza, a koje međusobno posmatrane pružaju osnov za drugačije presuđenje.

Po ocjeni Apelacionog suda, i pored svih izvedenih dokaza, tokom postupka nije utvrđeno postojanje organizovane kriminalne grupe, niti je utvrđeno ko je, kada i gdje, kao što se navodi u dispozitivu optužnice, učestvovao u sačinjavanju prethodnog dogovora i plana za lišenje života vlasnika, direktora glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Dnevni telegraf” i nedjeljnika „Evropljanin” Slavka Ćuruvije, a nije izveden nijedan dokaz u prilog navodima optužbe, da je takav nalog dat od strane NN lica “iz najviših struktura vlasti”.

Predsjednik Komisije za istraživanja ubistava novinara i član Radne grupe Vlade Srbije za bezbjednost novinara Veran Matić izjavio je u septembru prošle godine da je „još tokom maja i juna“ od kolega novinara počeo da dobija informacije da će presuda optuženima u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije biti oslobađajuća.

Izvršna direktorka „Slavko Ćuruvija“ Fondacije Ivana Stevanović pozvala je u novembru Apelacioni sud da što prije objavi pravosnažnu presudu za ubistvo Ćuruvije.

Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, tokom NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, u prolazu zgrade u kojoj je živio, u centru Beograda. Prvo suđenje je počelo juna 2015 – 16 godina nakon ubistva.

Prema rigidonom Zakonu o informisanju, prenosi N1, njegove dnevne novine „Dnevni telegraf“ su, uz još nekoliko medija, zabranjene 14. oktobra 1998. godine. Od oktobra počinje da ga prati Služba državne bezbjednosti. Nakon toga, „Dnevni telegraf“ je štampan u Crnoj Gori. Neposredno prije početka bombradovanja marta 1999. godine, osuđen je na petomjesečnu kaznu zatvora zbog uznemiravanja javnosti. Advokati su, ipak, uspjeli da intervenišu i spriječe njegovo zatvaranje.

Pet dana prije ubistva, šestog aprila 1999, u dnevnom listu „Ekspres politika“ pojavio se tekst „Ćuruvija dočekao bombe“, koji je iste večeri pročitan u Drugom dnevniku RTS-a. Pisac teksta Miroslav Marković poziva se na izjavu Mirjane Marković iz novembra i kaže da je Ćuruvija „izdajnik“, koji je sve vrijeme „priželjkivao bombe za Srbe“ i čija izdaja neće biti zaboravljena.

Na Uskrs 11. aprila ubijen u prolazu zgrade u kojoj je živio, u Svetogorskoj ulici u Beogradu. Ubijen je vatrenim oružjem s leđa, a sa njim je bila nevjenčana supruga Branka Prpa. Vijest o ovom ubistvu šturo je prenijeta na Dnevniku RTS.

Foto: Slavko Ćuruvija (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!