Migrirao u Švedsku, a onda se pojavio video sa njim u glavnoj ulozi: Sirijcu doživotna kazna zbog ubistva

Sakhanh je priznao da je učestvovao u pucnjavi, koja je snimljena kamerom i objavljena na portalu New York Timesa, ali je smatrao da neće biti gonjen jer je, kako je kazao, smrtnu presudu za ubijene vojnike izrekao legitimni sud. Tu liniju odbrane sud u Švedskoj nije uvažio

Foto: Youtube/Printscreen

Švedski sud je juče osudio 46-godišnjeg migranta iz Sirije, Haisama Omaar Sakhanha, na kaznu doživotnog zatvora, piše AP.

On je osuđen zbog učestvovanja u smaknuću sedam vojnika iz snaga odanih Bašaru al-Assadu. Preciznije, ubio je jednu od pogubljenih osoba, piše “Jutarnji list”.

Zločin se dogodio 2012, a Sakhanh je u to vrijeme bio član militantne grupe “Sulejmanova četa”, kojoj se pridružio u maju iste godine, utvrdio je okružni sud u Stockholmu.

Sakhanh je priznao da je učestvovao u pucnjavi, koja je snimljena kamerom i objavljena na portalu New York Timesa, ali je smatrao da neće biti gonjen jer je, kako je kazao, smrtnu presudu za ubijene vojnike izrekao legitimni sud.

Tu liniju odbrane sud u Švedskoj nije uvažio, kao ni izgovore svih ratnih kriminalaca i ubica, a koja glasi: “Samo sam slijedio naredbe”.

Sakhanh je u Švedsku otputovao u ljeto 2013. godine i zatražio azil, a nakon pomne istrage tamošnjih vlasti utvrđen je njegov identitet i započet sudski proces.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!