Ilon Mask ugradio čip u ljudski mozak: Američki milijarder objavio da je operacija uspela i najavio telepatiju!

On je naveo da će Telepatija omogućiti “kontrolu nad vašim telefonom ili kompjuterom, a putem njih i nad skoro svakim uređajem, samo uz pomoć misli”. “U početku će korisnici biti osobe koje ne mogu da pokreću udove”, rekao je Mask. On je pomenuo i pokojnog britanskog naučnika Stivena Hokinga koji je imao bolest motornih neurona. “Zamislite da je Stiven Hoking mogao da komunicira brže od daktilografa ili oglašivača na aukciji. To je cilj”, poručio je američki milijarder

Ilon Mask, američki milijarder koji je na čelu nekoliko visokotehnoloških kompanija, objavio je da je njegova firma “Neuralink” po prvi put uspješno ugradila jedan od svojih bežičnih čipova u mozak čovjeka.

“Početni rezultati otkrivaju obećavajuće povećanje aktivnosti neurona ili nervnih impulsa, a pacijent se uspješno oporavlja”, naveo je Mask.

Iz “Neuralinka” su ranije saopštili da je cilj te kompanije da poveže ljudske mozgove sa kompjuterima, kao i da želi da pomogne u borbi protiv složenih neuroloških poremećaja.

BBC navodi da je značajan broj konkurenata Maskove kompanije već započeo primnu sličnih uređaja.

Britanski medijski servis je nakon objave Maska zatražio komentar i od “Neuralinka” i od američke federalne Agencije za hranu i ljekove (FDA).

Navodi se da je Maskova kompanija u maju od FDA dobila dozvolu za testiranje moždanog čipa na ljudima, što je bila ključna prekretnica nakon početnih muka “Neuralinka” oko dobijanja dozvole.

Time je dato zeleno svjetlo za početak šestogodišnje studije tokom koje se robot koristi za postavljanje 64 fleksibilne niti, tanje od vlasi kose, na dio ljudskog mozga koji kontroliše “namjeru za kretanje”, kako je taj proces objasnio “Neuralink”.

Kompanija je navela da te niti omogućavaju da njen eksperimentalni implant – koji napaja baterija sa mogućnošću bežičnog punjenja – bilježi i prenosi moždane signale bežičnim putem na aplikaciju koja dešifruje kako ta osoba namjerava da se kreće.

Mask je u objavi na društvenoj mreži X (bivši Tviter), koju posjeduje, saopštio da će se prvi proizvod “Neuralinka” zvati Telepatija.

On je naveo da će Telepatija omogućiti “kontrolu nad vašim telefonom ili kompjuterom, a putem njih i nad skoro svakim uređajem, samo uz pomoć misli”.

“U početku će korisnici biti osobe koje ne mogu da pokreću udove”, rekao je Mask.

On je pomenuo i pokojnog britanskog naučnika Stivena Hokinga koji je imao bolest motornih neurona.

“Zamislite da je Stiven Hoking mogao da komunicira brže od daktilografa ili oglašivača na aukciji. To je cilj”, poručio je američki milijarder.

Navodi se da Maskov “Neuralink” i dalje treba da se izbori sa rivalima iz ove oblasti, od kojih neki rade na takvim projektima već dvije decenije.

Kao primjer BBC navodi kompaniju “Blekrok neurotek” iz američke savezne države Juta koja je još 2004. ugradila prvi od mnogobrojnih interfejsova mozga i kompjutera.

Kompanija “Presižn neurosajens”, koju je pokrenuo suosnivač “Neuralinka”, takođe nastoji da pomogne ljudima koji su paralizovani, piše Kurir”.

Njihov implant podsjeća na veoma tanki komad trake koji treba da se postavi na površinu mozga i može da se ugradi putem “kranijalnog mikroprocepa”, a kompanija tvrdi da je u pitanju mnogo jednostavnija procedura u odnosu na konkurenciju.

Navodi se da su postojeći uređaji iz ove oblasti već dali rezultate.

U dvije odvojene studije nedavno objavljene u SAD navedeno je da su implanti korišćeni za nadzor moždane aktivnosti kada bi paralizovana osoba pokušavala da govori, što bi onda moglo da bude dešifrovano kako bi se toj osobi omogućila komunikacija.

Foto: Ilon Mask (Printscreen)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!