Izabran žiri za dodjelu nagrade časopisa “Komun@”

Žirijem će predsjedavati Dragan Mitov Đurović, doajen crnogorskog novinarstva, publicista, dokumentarista i kulturni poslenik, urednik i voditelj brojnih emisija na Radiju Crne Gore, autor velikog broja reportaža za radio, televiziju, novine, i više dokumentarnih filmova, scenarista, reditelj i medijator različitih programa, dobitnik brojnih nagrada

Programski odbor časopisa “Komun@” je na današnjoj sjednici imenovao tročlani žiri za dodjelu ovogodišnje, devete po redu Godišnje nagrade ovog časopisa za 2023. godinu, koja se dodjeljuje za doprinos očuvanju identiteta i afirmaciju kulturno-istorijske baštine Crne Gore.

Žirijem će predsjedavati Dragan Mitov Đurović, doajen crnogorskog novinarstva,  publicista, dokumentarista i kulturni poslenik, urednik i voditelj brojnih emisija na Radiju Crne Gore, autor velikog broja reportaža za radio, televiziju, novine, i više dokumentarnih filmova. Scenarista, reditelj i medijator različitih programa, dobitnik brojnih nagrada.

Osnivač je i prvi predsjednik Društva crnogorskih novinara. Pokrenuo je i uređivao novine i časopise “Glas solidarnosti”, “Grad”, “Glasnik”, “Danilovgradske novine”, “Sindal”. Jedan je od osnivača i urednika Radio Kotora. Osnivač je kulturno-informativnog centra “Bijeli Pavle” u Danilovgradu i Crnogorskog festivala humora i satire i urednik humorističkog lista “Žuč”.

Dobitnik je brojnih nagrada – od svjetskog festivala URTi u Parizu, preko festivala Jugoslovenske radio televizije u Ohridu, Beogradu, Somboru, Brezojevici, nagrada “Boško Pušonjić” i “Radovan Jablan” do nagrade za životno djelo Radio – Televizije Crne Gore i “Crnogorac” Društva crnogorskih novinara. Generalni je sekretar Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore.

Članovi žirija su Darko Drljević, jedan je od najnagrađivanijih i najpoznatijih karikaturista u svijetu. Slobodni je umjetnik od 1997. i predsjednik Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog udruženja karikaturista (FECO Montenegro). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja koje je osvojio širom svijeta učestvujući na raznim festivalima, salonima, izložbama i drugim smotrama karikature u konkurenciji najboljih svjetskih majstora u ovoj oblasti. Uvršten je u svjetsku antologiju “Poznati svjetski karikaturisti”, osnivač je i glavni urednik humorističkog magazina “Tuš” i organizator velikog međunarodnog festivala karikature u Kolašinu.

Radio je za mnoge crnogorske dnevne novine kao što su “Pobjeda” , “Publika”, Republika”, Dnevne novine”, kao i magazine “Omladinski pokret”, u kojem je započeo svoju karijeru 1984. godine, zatim, “Ošišani jež”, “Ilustrovana politika”, “Večernje novosti”, “Blic’’ i mnoge druge. Sarađivao je i sa regionalnim medijima, kao što su mariborski dnevni list “Večer”. Od strane međunarodnog festivala u Zemunu 2000. godine je proglašen za karikaturistu godine u Srbiji i Crnoj Gori.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!