Poklonila mu zlatni kip koji je eksplodirao: Ruskinji 27 godina zatvora zbog ubistva proruskog ratnog blogera (VIDEO)

Tatarskog je ubila bomba skrivena u pozlaćenoj bisti, koja je prema nekim informacijama prikazivala njega samoga ili ruskog vojnika, a koju mu je Trepova darovala prije govora koji je trebao da održi u kafiću Sankt Peterburgu. Desetine osoba povrijeđene su u eksploziji

Ruskinja Darja Trepova (26) osuđena je na 27 godina zatvora zbog ubistva proratnog ruskog blogera Vladlena Tatarskog u aprilu prošle godine.

Tatarskog je ubila bomba skrivena u pozlaćenoj bisti, koja je prema nekim informacijama prikazivala njega samoga ili ruskog vojnika, a koju mu je Trepova darovala prije govora koji je trebao da održi u kafiću Sankt Peterburgu. Desetine osoba povrijeđene su u eksploziji.

Trepova je odbacila optužbe. Ona je priznala da je donijela bistu u kafić, ali je izjavila da nije znala da je u njemu bomba, nego je mislila da sadrži prislušni uređaj.

Ova kazna jedna je od najstrožih izrečenih jednoj ženi u istoriji Rusije, prenosi BBC.

Tatarski, gorljivi pristalica ruske vojne kampanje u Ukrajini, pravog imena Maksim Fomin, ubijen je prije nego je trebao govoriti o iskustvima ratnog izvjestioca u zoni borbenih djelovanja u istočnoj Ukrajini, piše “Jutarnji list”.

Trenutak eksplozije snimljen je i objavljen na društvenim mrežama. Tatarski je bio vidno oduševljen kipom, rekao je “gle, zlatni Tatarski”, ali nekoliko trenutaka poslije aktivirala se eksplozivna naprava.

Istražitelji su izrazili uvjerenje da je figurica sadržavala radio-upravljanu improvizovanu eksplozivnu napravu s udarnim elementima TNT-a.

Istražna komisija za teška kaznena djela saopštila je nakon hapšenja – koje su sproveli agenti ruske bezbjednosne službe FSB – da je Trepova optužena za “teroristički čin organizovane grupe koji je prouzrokovao namjernu smrt” i “nedopušteno posjedovanje eksplozivnih naprava od strane organizovane grupe”. Dodali su da je postupala prema uputstvima osoba koje djeluju u ime Ukrajine.

Dok su ruski istražitelji optužili Ukrajinu da stoji iza napada, ukrajinski dužnosnici to nisu ni potvrdili ni demantovali.

MISTERIOZNI GESTALT

Ali, Trepova je na sudu svjedočila da je slijedila naredbe čovjeka iz Ukrajine poznatog kao Gestalt. Njegov identitet nije poznat.

Rekla je da je s njim stupila u kontakt preko ukrajinskog novinara Romana Popkova. Ona se protivi ruskom ratu u Ukrajini i željela je otići tamo raditi kao novinarka.

Trepova je rekla da je pod Gestaltovim uputama stekla povjerenje Tatarskog, predstavljajući mu se kao studentkinja umjetnosti po imenu Anastazija Kriulina i prisustvujući njegovim predavanjima.

U martu joj je, kako je rekla, Gestalt poslao kipić, uvjeravajući je da sadrži prisluškivanje i uređaj za praćenje. Izrazila je zabrinutost da bi mogla da sadrži bombu, rekla je, kako prenosi BBC.

Kafić u kojem se dogodilo ubistvo, kako su prenosili mediji, bio je u vlasništvu vođe grupe Wagner, Jevgenija Prigožina, koji je poginuo u kontroverznoj avionskoj nesreći u avgustu prošle godine, dva mjeseca nakon što je pokrenuo pobunu plaćeničke grupa.

Ruski predsjednik Vladimir Putin posthumno je odlikovao Tatarskog medaljom za hrabrost.

JEDAN OD NAUTJECAJNIJIH VOJNIH BLOGERA

Tatarski je bio jedan od najuticajnijih vojnih prokremaljskih blogera – iako je bio vrlo kritičan prema načinu na koji politička i vojna elita vode rat u Ukrajini i navodno vrlo blizak grupi Wagner – koji je objavljivao video – zapise i ratnohuškačka izvještaja s ratišta u Ukrajini.

Rođen je u Makejevki, u Doneckoj oblasti u Ukrajini. Na Telegramu je imao više od 560 hiljada pretplatnika, a pročuo se jer se, iako je bio dopisnik i bloger, istovremeno borio na strani samoproglašene Donjecke narodne republike u sastavu bataljona Vostok, a zatim i u trupama Luganske narodne republike.

Prije toga služio je zatvorsku kaznu pod optužbom za oružanu pljačku, da bi potom postao vojni bloger, a zapravo ratni propagandista.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!