Preliminarni rezultati popisa: U Crnoj Gori 633.158 stanovnika, oko dva odsto više u odnosu na 2011.

Najviše stanovnika, kako je kazala Remiković, je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, tako da u četiri najnaseljenije opštine živi više od 50 odsto stanovništva Crne Gore. Sa druge strane, najmanje stanovnika ima Šavnik, Plužine i Žabljak. Dodala je da najveći pad broja stanovnika imaju Plužine, Šavnik, Andrijevica i Mojkovac

U Crnoj Gori je u 2023. bilo 633.158 stanovnika i 217.441 hiljade domaćinstava, pri čemu je bilo i 396.873 stanova, kazao je direktor Uprave za statistiku Monstat Miroslav Pejović, pišu “Vijesti”.

On je to saopštio na konferenciji Monstata, povodom objave preliminarnih podataka o Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova.

Popis je počeo 3. decembra i trajao je do 28. decembra prošle godine.

On je naglasio da su ovi podaci podložni reviziji te da i dalje nisu konačni.

“Popis je uspješno realizovan, a naš dalji rad nastavljamo profesionalno i u skladu sa zakonom”, rekao je Pejović i dodao da sada slijede obrada i unos podataka.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković navela je da je broj stanovnika porastao oko dva odsto u odnosu na popis iz 2011, kada je u državi bilo oko 620 hiljada stanovnika. Remiković je navela da značajan rast bilježe i stanovi, kojih je u odnosu na prethodni popis 26 odsto više.

Najveći rast broja stanova bilježe Tivat, Ulcinj i Budva.

Najviše stanovnika, kako je kazala Remiković, je u Podgorici, Nikšiću, Baru i Bijelom Polju, tako da u četiri najnaseljenije opštine živi više od 50 odsto stanovništva Crne Gore. Sa druge strane, najmanje stanovnika ima Šavnik, Plužine i Žabljak. Dodala je da najveći pad broja stanovnika imaju Plužine, Šavnik, Andrijevica i Mojkovac.

Porast broja stanovnika bilježi 13 opština kaže Remiković, dok najveći porast ima Podgorica. Prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je 2,9 dok je najveći broj zabilježen u Opštini Tuzi i to 4,2. U Budvi je zabilježena najniža stopa i to 2,5 članova po domaćinstvu.

Osim toga, u Crnoj Gori prema popisu, postoji 1,4 hiljada naselja dok je onih sa manje od deset stanovnika 277.

PODACI O VJERI, NACIJI I JEZIKU ZA NEKOLIKO MJESECI

Upitan zašto nisu objavljeni podaci o vjeri, jeziku i naciji, Pejović je naveo da su objavljene zbirne vrijednosti po popisnim krugovima, te da će unos i obrada trajati nekoliko mjeseci, nakon čega se te informacije mogu očekivati.

“Tek nakon unosa, kontrola i upoređivanja, imaćemo konkretne podatke”, naglasio je Pejović.

On je prokomentarisao i zašto je softver označen kao tajan, odnosno da ne žele da dođu u situaciju hakerskih napada. Dodao je da nije poželjno da algoritam postane javan.

Remiković je, odgovarajući na pitanja, kazala da precizan broj stranaca u Crnoj Gori neće biti poznat do unosa i obrade podataka. Dodala je da ne raspolažu infomacijama koliki je uticaj stranaca na ukupan broj stanovnila. Navodi da na konačni broj utiče prirodni priraštaj, međunarodne i domaće migracije…

HONORARI KASNE JER DIO OPŠTINA NIJE DOSTAVIO PODATKE

Pejović je ponovio da je pravi broj stranaca nepoznat jer su podaci i dalje “sirovi” te da će više informacija objaviti nakon obrade. Ističe da iz istog razloga, nije poznato da li je broj stanovnika u Crnoj Gori porastao.

Na pitanje o zloupotrebama, naveo je da nije bilo novijih dešavanja tog tipa. Naveo je da su materijali o prethodnim slučajevima proslijeđeni nadležnim službama.

POČETAK VIŠE PUTA PROLONGIRAN

Početak popisa je više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manje brojnih naroda da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Početak popisa bio je najavljen za 1. novembar, ali ga je 44. Vlada na prvoj sjednici nakon njenog konstituiranja odgodila za 1. decembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Vlada i predstavnici opozicije i vijeća manje brojnih naroda su nakon toga potpisali Sporazum o popisu, kojim, između ostalog, predviđeno proširivanje popisnih komisija, kontrolu unosa prikupljenih podataka, izrade softvera za njihovu provjeru i zabrana partijama da sprovode kampanju vezanu za popis.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa dok je prethodni održan 2011. godine.

Foto: Fokuspress.com

Idi na VRH
error: Content is protected !!