Trudna Palestinka pješačila satima sa troje djece kako bi izbjegla napade IDF-a, pa rodila četvorke (VIDEO)

Iman Al Masry je uspjela da dođe do izbjegličkog kampa Dajr Balah, gdje je rodila četvorke, dvije djevojčice i dva dječaka. Ali, ubrzo je morala da napusti bolnicu kako bi napravila mjesta za druge pacijente. “Dojim ih, ali nemamo dovoljno hrane ni pelena”, rekla je 28-godišnja žena koja sada živi sa svojom djecom i mužem u pretrpanoj učionici lokalne škole koju vodi UNRWA

Mlada Palestinka u poodmakloj trudnoći prepješačila je nekoliko kilometara u Pojasu Gaze sa svoje troje djece kako bi izbjegla izraelsko bombardovanje.

Iman Al Masry je uspjela da dođe do izbjegličkog kampa Dajr Balah, gdje je rodila četvorke, dvije djevojčice i dva dječaka. Ali, ubrzo je morala da napusti bolnicu kako bi napravila mjesta za druge pacijente.

“Dojim ih, ali nemamo dovoljno hrane ni pelena”, rekla je 28-godišnja žena koja sada živi sa svojom djecom i mužem u pretrpanoj učionici lokalne škole koju vodi UNRWA.

“Racije su vrlo česte, djecu nastojimo da udaljimo od prozora”, dodala je.

Troji bebe spavaju s majkom na podu, četvrta, dječak, je morao da ostane u bolnici jer je bio preslab, težak samo kilogram.

Njihov 33-godišnji otac veći dio dana provodi vani pokušavajući da nabavi hranu za porodicu.

“Djeca trebaju mlijeko, a moja supruga treba hranu koja sadrži proteine”, kazao je suprug.

Humanitarna pomoć tokom aktuelnog rata u Pojas Gaze stiže u vrlo malim količinama, a njenu distribuciju otežavaju borbe i bombardovanje, uništene ceste, ali i kvarovi na telekomunikacijskim vezama.

Očajni Palestinci često uskaču u kamione s hranom prije nego što je humanitarne organizacije uspiju da je podijele.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), 13 bolnica u Pojasu Gaze djelimično funkcioneše, dvadesetak bolnica nije u funkciji.

Prema procjeni UNRWA-e, sada je u Pojasu Gaze oko 50.000 trudnica, a oko 180 ih svaki dan rađa. Prošle sedmice Fond Ujedinjenih nacija za djecu upozorio da je najmanje 10.000 djece mlađe od pet godina u Pojasu Gaze u opasnosti od neuhranjenosti opasne po život u nadolazećim sedmicama.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, 1,9 miliona od 2,4 miliona stanovnika Pojasa Gaze bilo je prisiljeno da napusti svoje domove zbog borbi, a većina ih je pobjegla na jug.

Foto: Printscreen/The National News

Idi na VRH
error: Content is protected !!