Isak: “Milorade, proglasićeš nezavisnost u 11 sati? Policija dolazi po tebe u 11:01, to ti garantujem”!

“Budi hrabar i pokušaj, ali nećeš uspjeti. Prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost. Nećeš, Milorade, ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to, krivim. Krivim za počinjenje teških kaznenih djela kažnjivih prema odredbama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, istakao je ministar Isak

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak reagovao je na prijetnje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika kako će proglasiti nezavisnost entiteta ako visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini BiH kojim se rješava status i pravo raspolaganja državnom imovinom, prenosi Klix.ba.

“Milorade, ako visoki predstavnik nametne Zakon o državnoj imovini BiH u 17 sati, a ti proglasiš nezavisnost u 11 sati – u 11.01 sati završićeš iza rešetaka. To ti garantujem, pa ti izvoli”, poručio je Isak.

On je pozvao Dodika da ne čeka odluku visokog predstavnika.

“Budi hrabar i pokušaj, ali nećeš uspjeti. Prestani trovati bosanskohercegovačko društvo i sijati strah, mržnju, razdor i netrpeljivost. Nećeš, Milorade, ništa proglasiti. Mogu samo tebe proglasiti. I to, krivim. Krivim za počinjenje teških kaznenih djela kažnjivih prema odredbama Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, kazao je ministar Isak u svojoj reakciji.

Dodik je rekao da ima informacije da bi odluka Schmidt o nametanju Zakona o državnoj imovini mogla uslijediti u januaru.

“Ako on kaže bilo kojeg dana u 17 sati popodne, neka računa da smo mi u 11 održali Skupštinu i proglasili nezavisnost. I to znači nezavisnost u svemu, novi finansijski sistem i teritoriju pod kontrolom vlasti Republike Srpske. Nećemo nikoga napadati, nećemo sprečavati prolazak kroz svoju teritoriju, niti slobodu kretanja”, kazao je Dodik.

Sam predstavnik do sada nije spominjao mogućnost nametanja zakona o državnoj imovini, a u više navrata je isticao kako je to obaveza i odgovornost vlasti u BiH.

Schmidt trenutno planira samo nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH u slučaju da tokom januara parlament BiH propusti da donese odluke kojima bi se osigurao integritet izbornog procesa.

Foto: Ramo Isak (Printscreen/BHRT)

Idi na VRH
error: Content is protected !!