Bosonogi, leže licima ka zemlji: Skandal trese Hrvatsku, procurjela prepiska policajaca sa jezivim fotografijama izmučenih migranata

Među 33 osobe uključene u policijsku WhatsApp grupu su i visokopozicionirani pripadnici MUP-a. Policajci su, navodi se, u WhatsApp grupi masovno razmjenjivali informacije o veličini presretnutih grupa migranata, mjestu i vremenu njihovog zaticanja i nacionalnosti, a kada se saberu svi zatečeni na skrinšotovima, dolazi se do brojke od 1337

Zajedničkim istraživanjem više hrvatskih, njemačkih i austrijskih medija utvrđeno je da pripadnici hrvatske policije na svim nivoima, koristeći WhatsApp grupu kao neformalni način komunikacije o službenim postupanjima prema migrantima i dieleći pritom veliki broj podataka, kršili zakone i interne odredbe koje propisuju službene načine obavještavanja. Međutim, iz MUP-a tvrde da je sve po zakonu.

U istraživanju su učestvovali hrvatski nedjeljnik Novosti, neprofitna istraživačka mreža Lajthaus riports (Lighthous Reports), Nova TV, portal Telegram, njemački Špigl i austrijski ORF-a.

Prema pisanju hrvatskog portala Index, u novembru prošle godine pomenutoj neprofitnoj istraživačkoj mreži dostavljeno je šezdeset skrinšotova i snimaka koji sadrže odabrane djelove komunikacije samog vrha hrvatske policije u grupi za dopisivanje na aplikaciji WhatsApp u periodu od avgusta 2019. do februara 2020.

Riječ je o čat grupi “OA Koridor II – Zapad”, po istoimenoj policijskoj akciji koja pokriva zapadne djelove Hrvatske i čiji je cilj zaštita državne granice od neregularnih migranata. U WhatsApp grupi su policajci gotovo svih hijerarhijskih nvioa, od vrlo nisko pozicioniranih, potom srednjerangiranih, do samog vrha hrvatske policije.

PRESRETNUTO VIŠE OD 1300 MIGRANATA

Među 33 osobe uključene u policijsku WhatsApp grupu su i visokopozicionirani pripadnici MUP-a. Policajci su, navodi se, u WhatsApp grupi masovno razmjenjivali informacije o veličini presretnutih grupa migranata, mjestu i vremenu njihovog zaticanja i nacionalnosti, a kada se saberu svi zatečeni na skrinšotovima, dolazi se do brojke od 1337.

U grupi su se, kažu, dijelili lični podaci, fotografije dokumenata i registarske tablice automobila u vlasništvu sumnjivih pojedinaca. U prepisci učestvuju i šefica Službe za odnose s javnošću hrvatskog MUP, koja jednom trenutku dijeli lične podatke novinara.

Novinari koji su se bavili ovim slučajem zaključuju da je svrha takvog komunikacionog kanala po svemu sudeći s ciljem da se izbjegne propisno biljleženje policijskih postupanja, odnosno vođenje neslužbene evidencije o uhapšenim migrantima.

Ako ta policijska postupanja u službenim dokumentima zaista nisu navedena, to je vjerovatno da bi se obezbijedilo da ne mogu da budu podvrgnuti nadzoru ili kontroli, odnosno kako bi ih prikrili, piše Index.

POTRESNE FOTOGRAFIJE

Veći broj fotografija, navode, prikazuje umorne, rezignirane ili očajne ljude, ponekad i zastrašenih lica.

Naročito su potresne dvije na kojima se vide velike grupe migranata koji leže licima prema zemlji. Na nizu fotografija migranti su bosonogi, pored izuvenih cipela, što se poklapa sa svjedočanstvima po kojima im hrvatska policija naređuje izuvanje, a ponekad ih navodno prisiljava da hodaju bosi. Na više fotografija vidljivi su policajci raznih jedinica MUP-a, uključujući i specijalce naoružane automatskim puškama kako nadziru migrante.

Ponegdje se vide i “marice”, čak s jasnim registracijama.

Iz poruka se, navode, takođe vidi da je portparol MUP-a poslala policajcima podatke o trojici novinara Asočijeted presa, navodeći njihova imena i prezimena i brojeve pasoša, a poruci kaže: “Poštovane koleginice i kolege dostavljam informaciju na dalje korišćenje: Služba za odnose s javnošću MUP-a zaprimila je zahtev agencije Asošijeted presa kojim traže snimanje na granici uz pratnju granične policije. Zahtjev ćemo odbiti pa možemo očekivati da će samoinicijativno snimati.”

O svemu se, prenosi Index, oglasio i MUP koji kaže da ne krši zakone dovodeći u pitanje autentičnost skrinšotova. Spominju, kažu, i programe kojima se takve poruke mogu falsifikovati i naglašava da je hrvatska policija od zatvaranja Balkanske rute 2016. uhapsila i procesuirala gotovo pet hiljada krijumčara ljudima i evidentirala “više od 4800 krivičnih djela počinjenih na štetu migranata”.

Ipak, dodaju, potvrdili su korišćenje WhatsApp grupa, ali tvrde da su ove ugašene prije više od tri godine te da se radilo o privremenom rješenju, prenosi “Blic”.

Foto: Twitter/Lighthouse reports

Idi na VRH
error: Content is protected !!