Objavljen spisak najmoćnijih pasoša svijeta: Ovi građani bez vize mogu da uđu u čak 130 zemalja

Hrvati mogu bez pasoša da putuju u 123 zemlje, dok u 49 zemalja mogu da putuju sa vizom, a u 26 zemalja ne mogu da putuju. Srbija je na ovoj listi zauzela 32. mjesto, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su na 36. i 37. poziciji, dok je BiH na 44.

Ujedinjeni Arapski Emirati su za svoje stanovnike osigurali najveću slobodu kretanja, odnosno putovanja, vodeći se podacima tromjesečnog izvještaja koji je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners. Bez vize, građani Emirata mogu u čak 130 država da uđu, a sa njom u dodatno 50.

Drugu i treću poziciju dijeli deset evropskih zemalja, a to su Njemačka, Francuska, Španija, Italija, Holandija, Luksemburg, Švedska, Finska, Austrija i Švajcarska.

S druge strane, četvrto mjesto dijele Južna Koreja, Danska, Belgija, Portugal, Poljska i Irska.

Sjedinjene Države su na šestom mestu, u paketu sa Australijom i Slovačkom. Na samom dnu popisa su pasoši Somalije, Iraka, Avganistana i Sirije.

Hrvatski pasoš je na 8. poziciji, što znači da je popravila položaj u odnosu na raniji popis, na kom je bila na 14. mjestu. Hrvatska dijeli mjesto s Islandom, Litvanijom i Lihtenštajnom.

Početkom godine ova država zauzimala je 17. mjesto. Hrvati mogu bez pasoša da putuju u 123 zemlje, dok u 49 zemalja mogu da putuju sa vizom, a u 26 zemalja ne mogu da putuju, prenosi “Kurir”.

Srbija je na ovoj listi zauzela 32. mjesto, Sjeverna Makedonija i Crna Gora su na 36. i 37. poziciji, dok je BiH na 44.

Henley Passport Index jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile finansijske firme za rangiranje globalnih pasoša prema pristupu koji pružaju svojim građanima, a koja pokriva 227 zemalja za putovanja. Ažurira se nekoliko puta tokom godine, kada promjene politike vize stupe na snagu.

Foto: Fokuspress.com

Idi na VRH
error: Content is protected !!