MVP: Sve učestalija negativna retorika Srbije nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, “prisvajanje” 30 odsto crnogorskih građana neprimjereno

Nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od naših prioriteta definisali smo potrebu za poboljšanjem odnosa sa svim susjedima, posebno sa Srbijom – o čemu govori iskrena želja premijera Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Anu Brnabić, poziv u prvoj nedjelji mandata ministra Radulovića upućen ministru Selakoviću, kao i brojne posjete naših ministara Republici Srbiji. Ipak, nemoguće je zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji su od samog početka usmjereni protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore. U tome je učestvovao sami državni vrh R. Srbije, koristeći neprimjeren rječnik poput ‘mlakonja’, ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusjedstva, piše u saopštenju Ministarstva

Sve učestalija negativna retorika Srbije nije u duhu dobrosusjedskih odnosa, a bilo kakvo “prisvajanje” 30 odsto crnogorskih građana neprimjereno je i moglo bi se protumačiti kao miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Iz tog resora ukazali su da zabrinjavaju retorika i medijski navodi koji su od samog početka mandata nove Vlade usmjereni protiv premijera Zdravka Krivokapića i Vlade na čijem je čelu.

U tome je, kako ističu, učestvovao i sami državni vrh Srbije.

“Crna Gora je za jedno od ključnih utemeljenja svoje vanjske politike opredijelila dobrosusjedsku i regionalnu saradnju. To je, imajući u vidu veličinu naše države, kao i geografski prostor, nacionalni interes svih njenih građana koji prevazilazi okvir mandata bilo koje Vlade i predstavlja dugotrajan cilj kojem sve političke partije i akteri treba da teže. Nakon uspostavljanja nove Vlade, kao jedan od naših prioriteta definisali smo potrebu za poboljšanjem odnosa sa svim susjedima, posebno sa Srbijom – o čemu govori iskrena želja premijera Krivokapića da što skorije ugosti premijerku Anu Brnabić, poziv u prvoj nedjelji mandata ministra Radulovića upućen ministru Selakoviću, kao i brojne posjete naših ministara Republici Srbiji. Ipak, nemoguće je zatvarati oči pred zabrinjavajućom retorikom i medijskim navodima koji su od samog početka usmjereni protiv premijera Krivokapića i Vlade Crne Gore. U tome je učestvovao sami državni vrh R. Srbije, koristeći neprimjeren rječnik poput ‘mlakonja’, ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri SNS, koji se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusjedstva”, piše u saopštenju Ministarstva.

Napominju da Krivokapić nije samo premijer jedne nezavisne države, već i ugledni univerzitetski profesor.

“Nepoštovanje njegovog društvenog statusa i gotovo nepristojna komunikacija, više govori o svojstvima ljudi koji ga napadaju, a da ne govorimo što predstavlja uplitanje u unutrašnja pitanja druge države – Crne Gore, članice UN, NATO-a, koja je najdalje odmakla u pregovorima sa EU. Smatramo nedopustivim da bilo ko, pa ni Srbija, ima paternalistički odnos prema državi Crnoj Gori, njenom premijeru i Vladi. Tim prije što u proteklih šest mjeseci, ni ova Vlada, ni ovaj premijer nisu učinili ni jedan potez koji bi opravdao ovakav pristup i retoriku koja je u, najmanju ruku, nediplomatska. Naprotiv, od samog početka mandata ove Vlade, tokom svih susreta i sastanaka prenijeta je želja za unapređenjem odnosa sa Srbijom”.

Iz Ministarstva poručuju da je Crna Gora država svih njenih građana, koja pripada svima, bez obzira kako se nacionalno osjećali.

“Svi građani su jednako konstitutivni, jer je svaki od njih, tokom istorije, neko mačem, neko znanjem, neko radom – neizostavno i neizbirisivo utkao dio sebe u Crnu Goru. Našu Crnu Goru. Stoga prava i jedina adresa za prevazilaženje eventualnih problema i ostvarivanje punih prava svih građana je Vlada Crne Gore i država Crna Gora. Nemamo luksuz da se odreknemo jednog jedinog čovjeka. Naprotiv, želimo socijalnu inkluziju svih građana. Stoga je bilo kakvo ‘prisvajanje’ 30 odsto naših građana neprimjereno, i moglo bi se protumačiti kao miješanje u unutrašnje stvari jedne suverene države”, poručuju iz MVP-a.

Kazali su kako su zahvalni građanima Srbije na donaciji vakcina, kao države koja je prva pritekla u pomoć Crnoj Gori, prenose Vijesti.

“Tokom istorije, Crna Gora je to isto činila za Srbiju. To je nešto što prijatelji rade, čak i kada postoje različite percepcije o pojedinim pitanjima. Crna Gora je spremna, sa velikim zadovoljstvom, da pomogne Srbiji u svim onim oblastima u kojima predvodi regionalne procese – poput EU integracije, saradnje sa NATO u skladu s ambicijama Srbije, kao i svim drugim gdje možemo naučiti jedni od drugih. Jedino na taj način možemo imati ravnopravan i iskren odnos, u kom nema i ne može biti ‘starijeg’. Međusobno poštovanje suverenosti i nezavisnosti, institucija i zvaničnika je jedini odnos na kom je moguće obnavljati i dalje graditi naše odnose, u duhu dobrosusjedstva, prijateljstva i istorijskih veza naše dvije države,” zaključuju iz Ministarstva vanjskih poslova.

 

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!