Maskov robot napao inženjera: “Zario je metalne kandže u leđa, krvi je bilo po cijeloj fabrici”

Građevinski radnik Antelmo Ramírez umro je od toplotnog udara dok je pomagao u izgradnji Tesline fabrike Giga Texas, stoji u izvještaju medicinskog istražitelja okruga Travis. Workers Defence Project lani je, u ime radnika Giga Texasa, podnio žalbu američkoj Upravi za bezbjednost i zdravlje na radu (OSHA), navodeći kako su Teslini izvođači i podizvođači nekim zaposlenicima davali lažne bezbjednosne potvrde. Kalifornijski istražitelji OSHA-e takođe su otkrili da je Tesla u svojim dokumentima samo tokom 2018. godine izostavila čak 36 povreda – isto se tvrdilo i u izvještaju Reveal tima Centra za istraživačko novinarstvo, koji je otkrio da je firma niz nesreća na poslu pogrešno klasifikovala kao “osobne medicinske slučajeve” samo kako bi izbjegla kalifornijske regulatore

U fabrici Giga Texas, u blizini američkog Austina u saveznoj državi Teksas, Teslinog inženjera napao je robot koji je bio kvaru, otkrio je izvještaj o povredi iz 2021. godine, koji je podnesen okružnim i saveznim regulatorima. Dva svjedoka užasnuto su gledala kako njihovog kolegu napada mašina dizajnirana za hvatanje i pomicanje tek izlivenih aluminijskih djelova automobila.

Robot je u dijelu pogona fabrike u kojem se sastavljaju šasije vozila prikliještio čovjeka, koji je u tom trenutku u blizini programirao softver za dva onesposobljena Teslina robota – zario mu je metalne kandže u leđa i lijevu ruku, ostavljajući krvavi trag duž cijele fabrike, prenosi Daily Mail.

“Dok se krvavi inženjer pokušavao osloboditi iz robotovog stiska, drugi radnik pritisnuo je dugme ‘stop‘ za hitne slučajeve kako bi zaustavio napad. Nakon što se oslobodio, inženjer je pao niz žlijeb dizajniran za skupljanje otpadnog aluminijuma, ostavljajući krvavi trag za sobom”, ispričala su dva svjedoka.

Iako Teslina teksaška fabrika 2021. i 2022. regulatorima nije prijavila nikakve druge povrede povezane s robotom, incident dogodio se u godinama u kojima se upozoravalo na povećanu zabrinutost zbog rizika od automatizovanih robota na radnom mjestu.

U izvještaju o povredi, koji Tesla, ako želi zadržati unosne porezne olakšice u Teksasu prema zakonu mora podnijeti vlastima, tvrdilo se da inženjer nije tražio izostanak s posla.

Ali, jedna advokatica, koja zastupa ugovorne radnike Tesle Giga Texasa, tvrdi kako se povrede zadobijene u fabrici premalo prijavljuju.

“To nedovoljno prijavljivanje uključuje i smrt građevinskog radnika iz septembra 2021, koji je bio angažovan kao ispomoć u izgradnji same fabrike. Moj savjet bi bio da izvještaj pročitate s rezervom. Imali smo više radnika koji su bili povrijeđeni, ali i jednog koji je umro, a toga nema u izvještajima koje bi Tesla trebala tačno popuniti i predati kako bi dobila porezne podsticaje”, izjavila je advokatica Hannah Alexander iz neprofitne organizacije Workers Defense Project.

Naime, građevinski radnik Antelmo Ramírez umro je od toplotnog udara dok je pomagao u izgradnji Tesline fabrike Giga Texas, stoji u izvještaju medicinskog istražitelja okruga Travis.

Workers Defence Project lani je, u ime radnika Giga Texasa, podnio žalbu američkoj Upravi za bezbjednost i zdravlje na radu (OSHA), navodeći kako su Teslini izvođači i podizvođači nekim zaposlenicima davali lažne bezbjednosne potvrde.

Kalifornijski istražitelji OSHA-e takođe su otkrili da je Tesla u svojim dokumentima samo tokom 2018. godine izostavila čak 36 povreda – isto se tvrdilo i u izvještaju Reveal tima Centra za istraživačko novinarstvo, koji je otkrio da je firma niz nesreća na poslu pogrešno klasifikovala kao “osobne medicinske slučajeve” samo kako bi izbjegla kalifornijske regulatore.

Prije otkrića OSHA-e, iz firme Tesla Revealove tvrdnje nazvali su “potpunim lažima” te ih optužili za tajnu saradnju s radnicima koji su tad pokušavali sindikalno da organizuju kalifornijsku fabriku proizvođača automobila.

Inače, Teslina fabrika Giga Texas po broju incidenata nadmašuje ostatak automobilske industrije. Omjer je gotovo jedan povrijeđeni na 21 radnika u Teslinoj fabrici Giga Texas tokom 2022. godine, dok u ostatku industrije to iznosi jedan na svakih 30 radnika.

Povrede koje je kompanija Tesla sama prijavila uključuju traume tupim predmetom, izloženost hemikalijama i nesreće na mašinama od kojih su se neki radnici oporavljali mjesecima.

Ali, prema evidenciji OSHA-e, tu su i uganuća, posjekotine i prelomi koje su radnici zadobili zapevši za mašine, kao i bolesti koje proizlaze iz kontakta s toksinima poput amonijaka. Jedan firmin saradnik u proizvodnji nije mogao da radi 127 dana (duže od četiri mjeseca) nakon što su mu u avgustu 2022. kolica u pokretu zahvatila gležanj. Ubrzo nakon toga, rukovalac materijalima udaren je u glavu metalnim predmetom, a od te povede oporavljao se 85 dana, piše “Jutarnji list”.

Foto: Ilustracija (Tesla)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!