Završen 13. festival „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“: Branka Bogavac i prof. dr Izet Šabotić počasni članovi ZK “Bihor”

Gosti festivala bili su Branka Bogavac, publicistkinja i prva počasna građanka Petnjice u Crnoj Gori, dobitnica ordena “Vitez umjetnosti i književnosti” koji joj je 2014. dodijelila vlada Francuske, iz Bosne i Hercegovine Emina Minka Muftić, glumica, prvakinja Narodnog pozorišta BiH, Belma Salkunić, glumica, i prof. dr Izet Šabotić, Bihorac sa stalnim mjestom boravka u Tuzli, iz Crne Gore Rebeka Čilović, pjesnikinja, Đorđe Šćepović, pjesnik i publicista, prof. dr Draško Došljak, profesor na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Mirsad Rastoder, novinar i publicista, Salko Luboder, direktor CEKUM-a Crne Gore, Dejan Vuković, direktor Direkcije za diplomatske privilegije i imunitete i saradnju sa dijasporom u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Adem Ado Softić, publicista, hroničar Berana i autor dvije knjige priča, Dino Burdžović, Bjelopoljac sa adresom u Frankfurtu, i Karla Lukareli, pjesnikinja iz Luksemburga. Ove godine, prvi put na festivalu, učestvovao je i predstavnik Republike Kosovo – Mustafa Balje, pjesnik iz Prizrena

Završen je festival „Dani bošnjačke kulture u Luksemburgu“, koji je, 13. put, u gradu Rumelažu, organizovao ZK “Bihor”.

Tokom dva dana, koliko je trajao, festival je okupio poznata imena kulturne scene Balkana i Luksemburga.

ZK “Bihor” je proglasilo svojim počasnim članovima Branku Bogavac i prof. dr Izeta Šabotića i dodijelilo prigodne poklone učesnicima.

Gosti festivala bili su Branka Bogavac, publicistkinja i prva počasna građanka Petnjice u Crnoj Gori, dobitnica ordena “Vitez umjetnosti i književnosti” koji joj je 2014. dodijelila vlada Francuske, iz Bosne i Hercegovine Emina Minka Muftić, glumica, prvakinja Narodnog pozorišta BiH, Belma Salkunić, glumica, i prof. dr Izet Šabotić, Bihorac sa stalnim mjestom boravka u Tuzli, iz Crne Gore Rebeka Čilović, pjesnikinja, Đorđe Šćepović, pjesnik i publicista, prof. dr Draško Došljak, profesor na Filološkom fakultetu u Nikšiću, Mirsad Rastoder, novinar i publicista, Salko Luboder, direktor CEKUM-a Crne Gore, Dejan Vuković, direktor Direkcije za diplomatske privilegije i imunitete i saradnju sa dijasporom u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, Adem Ado Softić, publicista, hroničar Berana i autor dvije knjige priča, Saladin Dino Burdžović, Bjelopoljac sa adresom u Frankfurtu, i Karla Lukareli, pjesnikinja iz Luksemburga.

Ove godine, prvi put na festivalu, učestvovao je i predstavnik Republike Kosovo – Mustafa Balje, pjesnik iz Prizrena.

Čitane su i pjesme luksemburškog pjesnika Nika Helmiongera, koji je zbog bolesti bio spriječen da prisustvuje na festivalu. Njegove pjesme na francuskom jeziku pročitala je Milena Popović, profesorica francuskog jezika u Parizu.

Muzička pratnja na gitari bila je povjerena Seadu Musliću.

Festival je otvoren 24. novembra, u prisustvu velikog broja gostiju, nastupom folklornog društva “ZK Bihor”.

Moderator festivala Hamdija Rastoder, predsjednik UO ZK “Bihor”, pozvao je prisutne da minutom ćutanja i učenjem fatihe odaju počast nedužnim žrtvama u izraelsko palestinskom ratu.

O značaju festivala u postojećoj društvenoj klimi govorio je Esko Halilović, a prisutnima se obratio i predsjednik Opštine Rumelanž, Henri Hajne.

Dio programa pod nazivom “Lijepa riječ gvozdena vrata otvara” moderirao je Remzija Hajdarpašić, a učesnici su bili Karla Lukareli, Mustafa Balje, Rebeka Čilović, Nik Helminger i Đorđe Šćepović.

Održan je kulturno istorijski čas “Zavičajni muzej u Petnjici i izgradnja Bihorske kuće pisaca u istom mjestu”, a govorili su Izet Šabotić i Mirsad Rastoder, dok je uvodničar bio Ruždija Kočan.

U nastavku programa posjetioci imali su priliku da odgledaju pozorišnu predstavu “Cosa Nostra”, u izvođenju glumica narodnog pozorišta Bosne i Hercegovine Minke Muftić i Belme Salkunić.

Drugi dan festivala započeo je “Bihorskom sofrom”, sa specijalitetima koji karakterišu bihorsku kuhinju. Kao i svake godine, organizator se pobrinuo za zajednički ručak gostiju – učesnika i organizatora u prostorijama udruženja ZK “Bihor”.

Program je nastavljen predstavljanjem stvaralaštva najpoznatije Bihorke u svijetu – Branke Bogavac, koja decenijama živi i radi u Parizu. O njenom liku i djelu govorili su Draško Došljak i književnik Faiz Softić.

Promovisana je i knjiga priča “Drugo lice beranske ulice”, autora Adema Ada Softića, a govorili su Mirsad Rastoder, Draško Došljak, Branka Bogavac i autor.

Priređen je i omaž nedavno preminulom članu ZK “Bihor” Feridu Muratoviću – “Ferid Muratović – pjesnik kojeg više nema”, a govorili su Faiz Softić, Mirsad Rastoder, Ruždija Kočan i Remzija Hajdarpašić.

Promovisana je nedavno objavljena knjiga priča Saladina Dina Burdžovića „Memoari Besima Jusufovića“. O knjizi i stvaralaštvu Dina Burdžovića govorili su Draško Došljak, Salko Luboder i Faiz Softić.

Na temu „Da li su univerzitetske diplome na Balkanu roba široke potrošnje“ govorio je Draško Došljak.

Gosti i učesnici festivala Salko Luboder i Dejan Vuković govorili su na temu “Saradnja dijaspore i Crne Gore i kultura kao most i šansa boljem upoznavanju”.

Dan prije početka festivala gosti i članovi organizacionog odbora ZK “Bihor” okupili su se u restoranu “L’inconnu”, čiji je vlasnik Safet Sajo Adrović, u gradiću Šengenu.

Festival je završen nastupom folklornog društva „ZK Bihor“ i zajedničkim kolom članova folklora, gostiju i učesnika festivala.

Faiz Softić

ZAPRATITE NAŠU NOVU FACEBOOK STRANICU.  HVALA NA PODRŠCI!

Idi na VRH
error: Content is protected !!