Kolarov objasnio zašto je Hrvatska bolja od Srbije: Tu smo gdje trenutno treba da budemo (VIDEO)

“Stoput sam sebe ispitivao. Nikako da dođem do jasnog odgovora. Dugo sam igrao u reprezentaciji, bilo je boljih i lošijih reprezentacija. Dosta se prave poređenja s Hrvatskom. Najteže je u sportu imati kontinuitet, rijetke reprezentacije imaju kontinuitet kao Hrvatska”

Aleksandar Kolarov (38) gostovao je kod Marija Stanića u emisiji (Ne)uspjeh prvaka. Bivši srpski kapetan i nekadašnja zvijezda Lazija, Manchester Cityja, Rome i Intera govorio je o počecima svoje karijere te igrama za reprezentaciju Srbije. Kao kapetan predvodio je Srbiju na Mundijalu 2018. u Rusiji i tada su Orlovi ispali od Švajcarske u grupi.

Ista se sudbina Srbiji dogodila i na katarskom Mundijalu prošle godine pa je Kolarov povukao paralelu s Hrvatskom, koja je na pomenutim takmičenjima osvojila srebro pa bronzu, a zatim igrala i finale Lige nacija. Kolarov je objasnio koje su razlike između Srbije i Hrvatske te naglasio kako Hrvatska ima bolje igrače.

“RIJETKE REPREZENTACIJE IMAJU KONTINUITET KAO HRVATSKA”

“Hrvatska ima odlične igrače, uz sve iskustvo. Mislim da smo mi imali dobre igrače. Ivanović, Vidić, Stanković, Matić i ja igrali smo za reprezentaciju u najboljim godinama, ali mi smo svi defanzivci, jedino su Stanković i Matić defanzivni vezni. Od Stankovića je godinama traženo da bude desetka, ali on je bio zadnji vezni koji je imao ekstra šut.

Stoput sam sebe ispitivao. Nikako da dođem do jasnog odgovora. Dugo sam igrao u reprezentaciji, bilo je boljih i lošijih reprezentacija. Dosta se prave poređenja s Hrvatskom. Najteže je u sportu imati kontinuitet, rijetke reprezentacije imaju kontinuitet kao Hrvatska.

Treba biti samokritičan. Nismo bili u nekim situacijama dobri. Ja sam dugo bio u reprezentaciji, nismo imali puno trenera koji su bili na nivou reprezentacije. Mi igrači smo bili spremni, a u reprezentaciji je uvijek bilo – ajmo da se stisnemo. A šta ako se i ovi drugi stisnu?

Šta, da uhvatimo loptu u ruke? Nismo sa stručne strane bili ispraćeni na pravi način. Mi smo bili igrači zadatka, mi nismo imali kreaciju kao Hrvatska, kao vaši igrači koji nose reprezentaciju. To su vezni igrači.”

“HRVATSKA JE PROTIV BRAZILA ZNALA ŠTO RADI NA TERENU”

“Mi smo izgubili od Švajcarske 2018. U zadnjem minutu smo primili gol iz kontre. Moj osjećaj je bio kod 1:0 za nas, a to sam rekao igračima, da bi nas, da smo igrali još deset utakmica, devet puta dobili. Oni su imali kontrolu cijelo vrijeme, to osjetiš na terenu. Isto nam se dogodilo i u Kataru, bili smo individualno kvalitetniji od Švajcarske, ali oni su znali šta rade.

Hrvatska je dobila Brazil na Svjetskom prvenstvu. Brazil je napadao, napadao i napadao, a golman je obranio par šansi. Ali Hrvatska je, kad je imala loptu, znala šta radi. Znala je odigrati pet-šest pasova.

Moraš biti realan u nekim stvarima. Naši ljudi nemaju percepciju kako se fudbal igra van Srbije. Gledaju ga malo možda na TV-u i to je to. To je drugi sport. Treba biti realan u nekim stvarima, mi smo tu gdje trenutno jesmo i trebamo biti tu. Hrvatska je tu gdje jeste, i treba biti tu. Niko ništa nije ovdje nekome pomogao ili nešto na sreću.”

“U SRBIJI ME MALO KO NEŠTO NAUČIO O FUDBALU”

“Mislim da je kod nas u Srbiji u fudbalu najveći problem struka. Malo sam bio po Srbiji pa gledam mlađe kategorije, mislim da je veliki problem struka. Zadnji igrač koji je direktno otišao u veliki klub iz Srbije, u kojem je nastavio igrati, je Dejan Stanković iz Zvezde u Lazio.

Ostali igrači koji su izašli iz Srbije od 1997. godine su igrači koji su napravili širok krug negdje u Italiji, Njemačkoj, Španiji i Engleskoj. Ondje su sazreli kao igrači i došli do neke svoje karijere. Ja sam otišao u Italiju i nisam bio niko. Svi naši nosioci nisu napravljeni u Srbiji. Kod nas se slabo radi s mladim igračima i to je problem koji moramo riješiti.

Ja sam u Srbiji imao puno trenera, ali ne mogu se sjetiti da me neko nešto naučio u fudbalu. Prvi put sam nešto ozbiljnije radio u Laziju s Delijom Rossijem. Ne treba biti opterećen taktikom, ali moraš se malo edukovati.”

Izvor: Index.hr

Foto: Printscreen/(Ne)uspjeh prvaka

 

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!