Ambasada SAD u Podgorici izrazila zabrinutost: Stranke koje istorijski ne podržavaju zacrtane ciljeve Vlade mogle bi spriječiti napredak

Američka ambasada u Crnoj Gori je povodom formiranja nove Vlade Crne Gore saopštila da su, kao saveznik u NATO-u, zabrinuti da bi stranke koje istorijski ne podržavaju zacrtane ciljeve nove Vlade mogle spriječiti napredak Crne Gore.

“S današnjim preuzimanjem dužnosti nove Vlade Crne Gore, Sjedinjene Američke Države nastavljaju da podržavaju državu i građane Crne Gore u procesu napredovanja ka članstvu u EU i očuvanju evroatlantskih vrijednosti. Nova crnogorska Vlada treba da bude odgovorna prema vlastitim zacrtanim ciljevima – ‘punopravno članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji; aktivno i kredibilno članstvo u NATO savezu; unaprjeđenje dobrosusjedskih odnosa; i jačanje uloge naše države u multilateralnim organizacijama.’ Kao saveznik u NATO-u, zabrinuti smo da bi stranke koje istorijski ne podržavaju ove navedene ciljeve mogle spriječiti napredak Crne Gore. Pozivamo na oprez kako bismo osigurali da Crna Gora iskoristi ovu istorijsku priliku da ostvari svoj puni demokratski i ekonomski potencijal”, saopštili su iz ambasade.

Rekli su kako se nadaju da će vidjeti da novoformirana Vlada brzo napreduje u ispunjavanju svojih obaveza, unaprjeđujući državu na putu pristupanja EU i ostajući snažan saveznik u NATO-u.

“Podržaćemo i priznati konstruktivne akcije nove Skupštine i Vlade, ali i iskazati našu zabrinutost zbog aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i koje koče opipljiv napredak prema integraciji u EU. Očekivanja su visoka i očekujemo da ona mogu i da će biti ispunjena”, zaključuje se u saopštenju.

Idi na VRH
error: Content is protected !!