Kad fotografija govori više od bilo koje riječi: “Majka Srebrenice”

Fotografija poznata kao „Majka Srebrenice“ će biti izložena u četvrtak, 11. jula, na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na trgu Taksim u Istanbulu

Foto: Almin Zrno (preuzeto sa Al Jazeere)

Jedna fotografija bolje od mnogih ispričanih priča govori o tragediji srebreničkog genocida, a začudo, snimljena je godinama nakon masovnih ubistava iz 1995. godine.

Na toj fotografiji „uhvaćeno“ je lice žene koja nije u stanju da prikrije bol, a ekspresija njenog lica svjedoči ne samo o užasu genocida, nego pripovijeda i priču o onima koji su preživjeli taj kobni jul.

A preživjele su mahom žene i svaka od njih može posvjedočiti jednu užasnu pripovijest, priču o tome kako su odvajane od svojih muškaraca i kako su u godinama koje su uslijedile, u svojim prognaničkim samoćama, vapile da doznaju makar samo jedan detalj iz sudbina svojih nestalih. A onda su počele da se okupljaju na kolektivnim dženazama u Potočarima, sahranjujući posmrtne ostatke svojih očeva, muževa, braće i sinova, pokazujući tugu koju su cijele godine krile stamenim dostojanstvom.

Kada priča o fotografiji, Almin Zrno suspreže ljutnju i bol jer memorirati preživjele žrtve srebreničkog genocida uvijek je bio profesionalni zadatak koji je nadilazio uobičajeno. I fotografija koja će potresti svakog onog ko je vidio ženu „uhvaćenu“ u trenutku ispoljavanja osjećaja nastala je na „radnom zadatku“.

Prisjećajući se trenutka kada je nastalam Zrno kaže da se, nakon što je shvatio kakvu fotografiju ima, nešto promijenilo u njemu i od tog trenutka na stvarnost je počeo gledati iz drugačije perspektive, piše Al Jazeera.

NASTALA U POTOČARIMA

„Fotografija je nastala 2001. na jednom od prvih velikih ukopa srebreničkih žrtava u Potočarima. Tada sam radio u magazinu ‘BH Dani’ i otišao sam po zadatku na taj tužni događaj i u moru nekih fotografija koje sam radio tada uradio sam i ovaj portret majke Srebrenice. Kada je objavljen izazvao je mnogobrojne reakcije i poslužio je kao inspiracija za mnoge umjetnike svijeta“.

Izraz tog lica natjerao je Zrnu da postavi sebi bezbroj pitanja i u tom traženju objašnjenja ili bilo kakvog smisla kojim bi bio u stanju da objasni sebi motive i razmjere počinjenog zločina slika žene neprekidno mu je titrala pred očima. Uspio je tada, prisjeća se, da sazna dio njene tragične sudbine a godinama kasnije pamti njeno ime.

„Žena se zove Šuhra Malić. Po onome što znam, izgubila je dva sina u srebreničkom genocidu i užasu i, koliko znam, i danas je živa. Prema mojim zadnjim informacijama, ona  živi u Srebrenici“.

Fotografija je medij koji najpreciznije bilježi ono što se desilo i fotografski zapisi srebreničkog genocida garant su da se istina nikada neće zaboraviti. Svjestan važnosti svog zanimanja Zrno je godinama bilježio „teške trenutke“ u životima onih koji su preživjeli srebrenički genocid.

Ali, priznaje, jednog trenutka je shvatio da mora prekinuti s tim jer su osjećaji nelagode i krivice počeli da nadjačavaju osjećaj dužnosti.

„Defintivno, značaj jednog takvog posla je neupitan. Medij fotografije u svojoj osnovi je jedan od najboljih dokumenata za bilo koji vid događaja u našim životima i našoj istoriji. Međutim, moram spomenuti da je taj momenat bio za mene presudan. Poslije tog portreta ja sam, nakon godinu ili dvije, odlučio da više neću da se bavim tim vidom fotografije jer mi je bilo veoma teško da pravim prezentaciju putem takvih djela. Imao sam moralne sukobe unutar sebe i nisam ih mogao prevazići. Odmakao sam se od tog vida fotografije“.

Gotovo dvije decenije kasnije, Zrno će fotografiju srebreničke majke pokazati javnosti. Ovaj put biće to u Istanbulu, a cilj izložbe je da se podsjeti na srebrenički genocid i stradanje Bošnjaka u proteklom ratu.

PORUKA I POUKA

Fotografija poznata kao „Majka Srebrenice“ će biti izložena u četvrtak, 11. jula, na dan obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici, na trgu Taksim u Istanbulu.

Riječ je o projektu asocijacije IKASD – Istanbul iz Turske koja, u saradnji sa partnerskim organizacijama, fotografiju izlaže kako bi iznova podsjetila svijet na genocid i stradanje Bošnjaka u Bosni i Hercegovini u minulom ratu. Prenijeće poruku i pouku, posebno mlađim generacijama, o bezumnom stradanju u nadi da se takav zločin više nikome, nigdje i nikada neće ponoviti.

Fotografija „Majka Srebrenice“ nastala je 2001. godine u Potočarima. Do sada je, u sklopu zajedničkih izložbi, obišla cijeli svijet. Poslužila je kao inspiracija mnogim domaćim i inostranim umjetnicima. U Istanbulu će biti izložena u dimenziji 12 metara visine, a prethodno je na ovaj način bila izložena na fasadi Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine 2015. godine.

Zrno je za ovu fotografiju 2002. godine dobio dvije nagrade, prvu od Udruženja novinara Bosne i Hercegovine, za najbolju objavljenu fotografiju, i drugu od Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti i dizajnera (ULUPUBiH), za najbolji foto-dizajn.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!