Katnić osumnjičen za ratne zločine u Cavtatu

Prema informacijama “Vijesti”, SDT Katniću stavlja na teret da je kao oficir JNA, tokom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovječno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti

Bivši glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić saslušan je juče u Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo – “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” na području Cavtata tokom 1992. godine, saznaju “Vijesti”.

Katnić je u SDT-u saslušan u svojstvu osumnjičenog.

Prema informacijama “Vijesti”, SDT Katniću stavlja na teret da je kao oficir JNA, tokom oružanog sukoba na području Cavtata, nečovječno postupao prema civilima hrvatske nacionalnosti.

Katnić je juče na saslušanju u Specijalnom državnom tužilaštvu, pred tužiteljkom Tanjom Čolan-Deretić, negirao optužbe da ima bilo kakve veze sa ratnim zločinima.

“Specijalno državno tužilaštvo je, nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, danas donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K., zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva”, navodi se u zvaničnom saopštenju SDT-a.

“Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola uz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrjeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih”, saopštio je SDT.

Bivši GST, koji se od 14. aprila nalazi u pritvoru zbog druge istrage, u vrijeme ratnih dešavanja u Hrvatskoj je bio pomoćnik komandanta za pravne poslove u komandi JNA u Cavtatu.

Podaci u kojima se Katnić pominje da je moguće nečovječno postupao u komandi JNA u Cavtatu pojavili su se krajem 2011. godine kada su nevladine organizacije – Akcija za ljudska prava (HRA) i Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz pomoć Fondacije Fridrih Ebert organizovale u Podgorici regionalnu konferenciju “Rat za mir – 20 godina kasnije” u zbnak sjećanja na 6. decembar 1991. godine koji je označen kao najkrvaviji dan opsade Dubrovnika od strane JNA.

Na tom skupu, nekadašnji zatvorenik logora “Morinj” Metodije Prkačin javno je optužio Katnića, tadašnjeg sudiju Apelacionog suda, da je kao oficir KOS-a navodno bio odgovoran za paljevine i pljačke u Konavlima.

Katnić je tada reagovao i tvrdio da “Prkačin sve laže” te da mu “moral nije jača strana”…

Četiri godine kasnije, a u susret Katnićevom izboru za GST-a, HRA i CGO su pisale tadašnjem vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da postoje sumnje u rad Katnića tokom ratnih dešavanja od jesen 1991. do jeseni 1992. godine.

Tokom agresije JNA na Dubrovnik, tadašnja vojska je napravila komandna mjesta u Konavlima, a veoma važnu ulogu tada je imao i oficir JNA Milivoje Katnić.

Novinar iz Dubrovnika Luka Brailo pisao je te 2015. godine, pozivajući se na dokumenta iz ratne arhive Hrvatske, da je komanda JNA u Konavlima funkcionisala od oktobra 1991. do oktobra 1992. godine.

Na osnovu tih podataka, pravnik JNA službovao je u hotelu “Makedonija”, a lokalno stanovništvo je u izjavama tvrdilo da se u okupiranom Cavtatu i okolini od zime 1991. do naredne jeseni “ništa nije moglo uraditi bez znanja Katnića”.

U ratnoj arhivi Hrvatske, na koju se poziva Brailo, posebno je zanimljiva izjava svjedoka I.P. iz Močića koji je iz Katnićeve kancelarije u decembru 1991. godine “izašao krvave glave”…

Izvor: “Vijesti”

Foto: Milivoje Katnić (Screenshot/TV Vijesti)

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!